1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ak: Elektrikte güneşin payı üç beş yıla yüzde 15’e çıkacak

Ak: Elektrikte güneşin payı üç beş yıla yüzde 15’e çıkacak

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, gelecek üç beş yılda toplam elektrik üretiminin yüzde 15’inin güneşten elde edilmeye başlanacağını...

Ak: Elektrikte güneşin payı üç beş yıla yüzde 15’e çıkacak

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, gelecek üç beş yılda toplam elektrik üretiminin yüzde 15’inin güneşten elde edilmeye başlanacağını söyledi. 

Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, Antalya'da gerçekleştirilen 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada enerji sektörünün hızlı büyümesine dikkat çekti. Türkiye’nin 120 bin MW’lık 2023 hedeflerine dikkat çeken Ak, “Belki de gelecek 15 yılda 200-250 bin MW seviyesine gideceğiz” dedi. 

Enerji sektörü oyuncularının artık Türkiye ile birlikte yüzünü yurt dışına da çevirmesi gerektiğini vurgulayan Sinan Ak şunları söyledi: 

“Bu yıl 800 milyon dolar yatırım yaptık. Bir kısmını dağıtıma, bir kısmına jeotermal santrallerine, Kızıldere 3’yaptık. İlk etap geçen ay devreye aldık. Daha fazla yatırım yapmak istiyoruz ama yönümüzü biraz daha dışarıya çevirdik. Dubai’de bir şirket kurma kararı aldık. Buradan Asya ve Uzakdoğu’ya yatırım yapma doğrultusunda ilerliyoruz. Özellikle rüzgar güneş alanındaki yatırımlarımızı geliştirmeye çalışacağız.”

Yurt dışı yatırımlarını arttırma doğrultusundaki çalışmalar çerçevesinde Pakistan’da 200 MW’lik kurulu gücü hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Sinan Ak, “Kudüs Elektrik dağıtım şirketiyle ortak şirket kurma kararı aldık. Bu bilgi birikimimizi artık yavaş yavaş yurt dışında kullanmamızın önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. 

SOLARIN PAYI ÜÇ BEŞ YILDA %15’E ULAŞACAK 

Dünyada ve Türkiye’de güneş enerjisi alanında hızlı ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizen Sinan AK şöyle konuştu: 

“Bu seneye girerken etrafımızda güneş paneli bolluğu vardı. Ama yıl sonuna yaklaşırken, bugün 1 MW güneş paneli bulmakta zorlanıyoruz. Bunun en önemli nedeni Çin ve ABD’de solar sektörü yatırımlarına yeniden inanılmaz teşvikler gelmesi. Çin solar kurulu gücünde 102 bin MW’ye ulaştı. Gelecekte panel fabrikası yatırımlarının kapasiteleri artacak. Önümüzdeki üç beş sene içinde toplam enerji kapasitesinin yüzde 15’i güneşten sağlanmaya başlanacak.” 

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, maliyetlerin düşmesiyle birlikte elektrik depolama altyapısının baz yük santral kurmayla eşdeğer yatırımlar haline gelmeye başlayacağını vurguladı.

Mehmet KARA 
Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler