1. HABERLER

  2. ETKİNLİKLER

  3. “Göçmen Kuşlar Ölmesin” projesi ÇEDAŞ’a ödül getirdi

“Göçmen Kuşlar Ölmesin” projesi ÇEDAŞ’a ödül getirdi

Enerji Günlüğü – Elektrik dağıtım hatlarını izole edip kuş koruma aparatları monte ederek nesli tükenme tehlikesi altındaki kuş türlerini koruyan...

“Göçmen Kuşlar Ölmesin” projesi ÇEDAŞ’a ödül getirdi

Enerji Günlüğü – Elektrik dağıtım hatlarını izole edip kuş koruma aparatları monte ederek nesli tükenme tehlikesi altındaki kuş türlerini koruyan ÇEDAŞ, ‘Altın Voltaj’ ödülü aldı.

Sivas, Tokat ve Yozgat’ta 930 bin aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (ÇEDAŞ),  göç güzergâhı üzerinden bulunan kuşların enerji nakil hatlarından zarar görmemesi için başlattığı sosyal sorumluluk projesi “Göçmen Kuşlar Ölmesin”, 8. Türkiye Enerji Zirvesi’nde ‘Altın Voltaj’ ödülüne layık görüldü.

ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, “Projeyle bölgemizde bulunan ve nesli tükenme tehdidi altında olan Anadolu Dağ Turnaları ve Şah Kartalları’nın enerji nakil hatlarından zarar görmesini önledik. Doğaya, çevreye dost, eğitime ve tasarruf bilincine destek veren bir şirket olarak dünya standartları üzerinde elektrik dağıtım hizmet vermeyi kendimize ilke edindik” dedi.

ANADOLU DAĞ TURNALARI VE ŞAH KARTALLARINA KORUMA

ÇEDAŞ’ın ödül aldığı ‘Göçmen Kuşlar Ölmesin’ projesi 2015 yılında başladı. Elektrik dağıtım kalitesini iyileştirirken çevreyi ve hayvanları korumak üzere özel çalışmalar yapan ÇEDAŞ bu kapsamda Sivas, Tokat ve Yozgat’ta kuşların göç güzergâhları üzerinde olan bölgelerde, elektrik dağıtım hatlarında izolasyona giderken aynı zamanda kuş koruma aparatları monte etti. Bu sayede nesli tükenmekte tehdidi altında olan Anadolu Dağ Turnaları, Şah Kartalları ve diğer kuşların doğal yaşam alanlarında enerji nakil hatlarından zarar görmeden hayatlarının devamı sağlandı.

PROJEYE 4 MİLYON TL HARCANDI

Projeye bugüne kadar 4 milyon TL harcayan ÇEDAŞ, bir yandan enerji nakil hatlarına konan kuşların elektrik çarpması sonucu yaralanmalarını ve ölmelerini engellerken, enerji nakil hatlarında bu nedenle meydana gelen arızaların da önüne geçti. Proje kapsamında kuş popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerdeki 2 bin 800 elektrik direği, 6 bin 900 izolatör ve 1.452 trafonun izolasyonu sağlandı. Proje sonrasında kuş çarpılması ve sonucunda meydana gelen elektrik arızalarında büyük düşüş yaşandı.

TASARRUF EDİYORUM VE ZENGİN KÜTÜPHANE DEVAM EDİYOR

ÇEDAŞ’ın göçmen kuşlara yönelik projesinin yanı sıra eğitime ve tasarrufa destek veren başka projeleri de bulunuyor. 2016’da ilk adımları atılan ‘Tasarruf Ediyorum’ projesi kapsamında Sivas, Tokat ve Yozgat illerinde bulunan abonelerin enerjiyi etkin ve verimli kullanımına yönelik LED ampul hediye edilirken Enerji Tasarrufu Haftası öncesi okullarda öğrencilerin bilinçlendirilmesine yönelik eğitimler düzenlendi. Sürecin daha iyi ilerlemesine yönelik olarak 2017 yılı içerisinde enerjisini verimli kullanarak tasarruf sağlayan ailelere ortalama 20 ay boyunca ücretsiz elektrik sağlanmasını hedefleyen özel bir yarışma da başlatıldı.

ÇEDAŞ’ın 2014 yılından itibaren çalışmalarına başladığı Zenginleştirilmiş Kütüphane (Z Kütüphane) projesinde ise yaklaşık 4 yıldır öğrencileri hayat boyu öğrenme ve bilgi okuryazarlığı becerileri ile donatma hedefi çerçevesinde çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda Sivas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne Z Kütüphane kuruldu. 73 bin TL kaynak aktarılan proje ile geleneksel ve modern yöntemler bir arada buluştu. Kütüphaneye yıllık kitap desteği sağlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler