1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı: Enerjide sübvansiyon ve fiyat tavanları engellenmeli

Sabancı: Enerjide sübvansiyon ve fiyat tavanları engellenmeli

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, enerji piyasalarında...

Sabancı: Enerjide sübvansiyon ve fiyat tavanları engellenmeli

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, enerji piyasalarında sübvansiyon ya da tavan fiyat uygulamalarına son verilmesi gerektiğini söyledi. 

Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Forumu (IICEC) toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin doğalgaz depolama konusundaki çabalarının doğalgaz tedariği ve doğalgaz piyasalarının öngörülebilirliği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Sabancı “Yüksek bir çeşitlilik düzeyine gelebilmeliyiz. Bütünüyle baktığımızda tabii ki bölgesel gaz dinamiklerindeki rolünü arttırmaya inanıyoruz. Türk enerji sektörü son 15 yıl içinde büyük atılım gerçekleştirmiştir. Rekabet odaklı enerji politikaları sayesinde buraya 90 milyar dolar yönlendirildi” dedi. 

Enerji Bakanlığı’nın liderliği ve EPDK’nın çabaları sayesinde rekabet odaklı enerji piyasalarını geliştirmek için önemli adımlar atıldığını vurgulayan Sabancı, “Bunlar önemli başarılar tabii ama burada durmayacağız. Çabalarımızı sürdüreceğiz, katkı yapmaya devam edeceğiz. Enerji piyasalarının sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

KAPASİTE PİYASASINDA DİKKAT

Enerji piyasalarında şeffaflığın son derece önemli olduğunu vurgulayan Güler Sabancı şunları söyledi: 

“Öngörülebilir bir enerji piyasası, inanıyorum ki duyurulan enerji politikasının ana sütunlarından bir tanesi. Bunu duymaktan mutluluk duyuyorum. Bu alanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Linyit santralleri için uzun dönemli alım politikaları, projelerin finansmanları açısından önem taşıyor. Kapasite piyasasının da, diğer ülkelerdeki benzerleri gibi piyasa şartlarını daraltmamak kaydıyla devreye girmesi, piyasanın özellikle uzun dönemli sürdürülebilirliği açısından önemli hususlar.” 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNEMLİ 

Enerji alanında bir fiyatlandırma mekanizması oluşturmak için arz, talep, maliyet ve etkinlik, verimlilik hususlarının göz önünde bulunması gerektiğini vurgulayan Güler Sabancı, “Düzenlenen enerji fiyatlarını da bu şekilde oluşturmalıyız. Yüksek enerji politikasını oluştururken, sadece arz tarafına yoğunlaşmamalıyız. Enerji verimliliği üzerinde yoğunlaşmalıyız. Burada enerji verimliliği IEA’ya göre de en önemli stratejilerinden biri olmalı. Küresel ısınmayı iki derece ile sınırlama çabalarının yollarından biri de bu” ifadelerini kullandı. 

SÜBVANSİYON VE TAVANLAR KALKMALI

Enerji verimliliğini enerji piyasalarının işleyişi içinde yapmak gerektiğini vurgulayan Güler Sabancı, “Sübvansiyon ya da fiyat tavanları engellenmeli. Yenilikçi iş modelleri çerçevesinde enerjinin sürdürülebilirliğini sağlayabilir, Türkiye için kazanç yaratabiliriz. Yeni enerji teknolojileri ve çözümleri daha verimli enerji geleceğine katkı sunabilir. Çaba ve işbirliğimizi arttırarak buradaki potansiyelimizi kullanabiliriz.” 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler