1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Petrol bir iki yıl daha buralarda seyreder

Birol: Petrol bir iki yıl daha buralarda seyreder

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, ham petrol fiyatlarının bir iki yıl daha mevcut seviyelerinde seyredebileceğini...

Birol: Petrol bir iki yıl daha buralarda seyreder

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, ham petrol fiyatlarının bir iki yıl daha mevcut seviyelerinde seyredebileceğini ancak volatilitenin yüksek olacağını söyledi. 

Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu’nun açılışında konuştu. Konuşmasının sonunda konuya ilişkin görüş ve yaklaşımını özetleyen Fatih Birol, enerji güvenliğinin halihazırda politikaların belirlenmesinde temel taş olması gerektiğini vurguladı. Birol şöyle konuştu: 

“Enerji güvenliği bizce halihazırda politikaların belirlenmesinde temel taş olmalı. Petrol güvenliğine ek olarak doğalgaz güvenliği de çok önemli konu. Bu bağlamda, mesela TANAP gibi projelerin planlanandan daha erken tamamlanacağının duyurulması bile Türkiye, Hazar ve AB ülkeleri açısından son derece önemli.” 

LNG’NİN ÖNEMİ, ETKİSİ ARTACAK 

Petrol pazarlarında önemli bir dönemin başladığına işaret eden Birol, “Bu yeni dönemde bir iki yıl fiyatlar bu seviyelerde devam edebilir. Ama volatilite çok olacak” diye konuştu. Doğalgaz piyasasında ise LNG’nin giderek daha önemli olacağına inandığını ifade eden Fatih Birol, şunları söyledi: 

“Avustralya, ABD, Katar gibi ülkeler LNG üretmeye devam edecek. Onun için doğalgaz fiyatlandırma mekanizmalarında LNG sözleşmeleri ve esneklik şartları değişecek. Hatta değişmeye başladı bile. Bu, özellikle doğalgaz ithalatçıları açısından son derece önemli bir durum.” 

Fatih Birol, yenilenebilir kaynakların özellikle elektrik alanında çok önemli hale geldiğini anacak bunun ulaşım ve ısıtma alanlarında çok önemli bir etkisi bulunmadığını vurguladı. Enerji meselesini ele alırken çeşitli çevresel zorlukları göz önünde bulundurmak gerektiğini belirten Fatih Birol konuşmasını “Bunları aşabilmek için çok kapsamlı çaba sarfetmek gerekiyor. İşte bu nedenle bu tür çabaların uluslararası düzeyde koordine edilmesi lazım. Burada birçok ülkeden gelen meslektaşlar olarak akademisyenler olarak bir araya gelmemiz çok önemli. Sayın Güler Sabancı’ya tekrar teşekkür ediyorum. Sayın Albayrak’a (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak) da burada bulunduğu için teşekkür ediyoruz” sözleriyle tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler