1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP için boru teslimatları tamamlandı

TAP için boru teslimatları tamamlandı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya aktaracak TAP’ın inşası için çelik hat borularının ev sahibi ülkeler Arnavutluk, Yunanistan...

TAP için boru teslimatları tamamlandı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya aktaracak TAP’ın inşası için çelik hat borularının ev sahibi ülkeler Arnavutluk, Yunanistan ve İtalya'ya teslimatı tamamlandı.

TANAP üzerinden Türkiye-Yunanistan sınırına ulaşacak Azerbaycan doğalgazını İtalya'ya ulaştıracak Trans Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) inşası için çelik hat borularının son sevkiyatı da gerçekleştirilerek tamamlandı. Yunanistan'ın Selanik kentine yapılan son teslimat ile bir buçuk yıllık süre zarfında yaklaşık 55 bin çelik boru teslimatı yapıldı.

Teslimi tamamlanan boruların 32.000 adedi Yunanistan'da, 13.000 adedi Arnavutluk'ta, 9.150 adedi denizde ve 670 adedi İtalya’da kullanılacak. Tüm boruların ağırlığı ise yaklaşık 71 Eyfel kulesi ağırlığına eşdeğer 520.000 ton. Borular, Yunan şirket Korinth Pipeworks ve Alman Salzgitter Mannesmann International şirketleri tarafından üretildi.

TAP proje direktörü John Haynes, tüm çalışmaların yüksek güvenlikle ve zaman çizelgesine uygun olarak yürütüldüğünü belirterek, “Her borunun üretildikleri yerden kullanılacakları alanlara kadar yedi kez yüklendiği düşünüldüğünde, bu büyük operasyonun ev sahibi ülkemizde herhangi bir güvenlik olayı olmaksızın tamamlandığından gurur duyuyoruz.” Dedi

TAP HİSSEDARLARLARI

TAP’ın hissedarları Socar (%20), BP (%20), Snam (%20), Fluxys (%19), ENAGAS (%16) ve Axpo (%5) olarak sıralanıyor. TAP'ın uzunluğu Yunanistan'ın kuzey kesiminden geçecek 550 km, Arnavutluk üzerinden 215 km,  Adriyatik Denizi'nden geçecek 105 km ve İtalya üzerinden 8 km ile toplamda 878 kilometre. 

TAP’ın inşası 3.5 yıl sürecek. Denizaltı bölümünün 2017-2018 kışında tamamlanacak. TAP üzerinden gaz akışının en erken 2020 yılında başlaması öngörülüyor. TAP'ın İtalya kısmının inşası, 13 Mayıs 2016'da Bari'de başlamıştı. TAP, Yunanistan’ın kuzeyinden Arnavutluk ve Adriyatik'e geçecek. Boru hattının sualtı bölümü ise Fieri yakınlarında başlayıp Lecce'deki San Foca’da sona erecek.

 
Önceki ve Sonraki Haberler