1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Arslan: Türkiye'de karbon salımı doğalgaz sayesinde yarıya düştü

Arslan: Türkiye'de karbon salımı doğalgaz sayesinde yarıya düştü

Enerji Günlüğü - Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz abone sayısı 13 milyona yaklaşan Türkiye’de karbon salımının yarı yarıya azaldığını...

Arslan: Türkiye'de karbon salımı doğalgaz sayesinde yarıya düştü

Enerji Günlüğü - Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz abone sayısı 13 milyona yaklaşan Türkiye’de karbon salımının yarı yarıya azaldığını söyledi.

En çevreci enerji kaynaklarından biri olan doğalgaz, Türkiye’nin havasını değiştirdi. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, 13 milyon abone sayısına ulaşan doğalgaz sayesinde Türkiye’de karbon salımının yarı yarıya azaldığını vurguladı.

Doğalgazın diğer fosil yakıtlara göre oldukça çevreci olduğunu dile getiren GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, “Doğalgazın bugünkü kullanım oranıyla Türkiye genelinde karbon salımını yaklaşık yüzde 40 azalttığını ve doğalgaz kullanan şehirlerde hava kirliliğinin hem ölçülebilir hem de hissedilir düzeyde azaldığını söyleyebiliriz. 2016 yılında doğalgaz kullanılan evlerde kömür kullanılmış olsaydı; 27,4 milyar kg daha fazla karbon salımı gerçekleşecekti ve yıllık 41,3 milyar kg’lık toplam salım 68,7 milyar kg’a çıkacaktı. Sanayide ve elektrik üretiminde ise kömür yerine doğalgaz kullanılmasıyla, karbon salımı 58 milyar kg, yani yarı yarıya azaldı” dedi.

KENT NÜFUSUNUN YÜZDE 85’İ DOĞALGAZA ERİŞTİ

Doğalgaz dağıtım şirketlerinin abone sayısının 12,8 milyona ulaştığını belirten Arslan, “Bunun yanında, doğalgaz dağıtım şirketlerimizin genişleme yatırımları da hızla devam ediyor. Yapılan yatırımlarla her yıl 1 milyon yeni abone doğal gaz konforuna kavuşuyor. 222 yeni ilçeye doğalgaz ulaştırılması projesi kapsamında önümüzdeki 3 yılda yaklaşık 4 milyar TL’lik bir şebeke yatırımı gerçekleştireceğiz. 2017 yılında yaklaşık 100 ilçe daha doğalgaza kavuşacak. Doğalgazın konutlarda tüketimi de buna bağlı olarak artış gösterecek. Ülkemizde nüfusun yüzde 77’si kentlerde yaşıyor. Kentlerde yaşayan nüfusun yüzde 85’ine doğalgaz alt yapı yatırımları ulaştırılmış durumda. Toplam nüfusumuza göre yüzde 55, kentlerde yaşayan nüfusumuza göre ise vatandaşlarımızın yüzde 68’ine denk gelen 43 milyon kişi doğalgaza erişmiş durumda” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler