1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’nin inşaat çalışmaları kısmen başlıyor

Akkuyu NGS’nin inşaat çalışmaları kısmen başlıyor

Enerji Günlüğü - Mersin’de kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’nun inşaası için sınırlı çalışma izni verildi.Türkiye’nin...

Akkuyu NGS’nin inşaat çalışmaları kısmen başlıyor

Enerji Günlüğü - Mersin’de kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’nun inşaası için sınırlı çalışma izni verildi.

Türkiye’nin ilk nükleer santralini kuracak Akkuyu Nükleer A.Ş., Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) inşaat lisansının ilk aşaması olan Sınırlı Çalışma İznini aldı. Sınırlı Çalışma İzni kapsamında, nükleer adanın güvenliği için önem arz eden bina ve yapılar hariç, nükleer santralin geriye kalan bütün kısımlarında yapı ve montaj çalışmalarının yapılması öngörülüyor. 

HAZIRLIK BİTTİ, KURULUM BAŞLIYOR

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Yuri Galanchuk, “Sınırlı Çalışma İzni’nin alınması, Akkuyu NGS Projesi için oldukça önemli aşamalarındandır. Hazırlık aşamasını tamamlayarak Sahamızda, büyük kısmı yerli şirketler tarafından yapılması düşünülen inşaat çalışmalarına geçmiş oluyoruz. Bundan sonraki hedefimiz İnşaat Lisansı’nı almaktır. Nükleer Güç Santralinin tüm bina ve yapıların inşaatına en kısa zamanda başlamak isteriz. Bu süreç kapsamında tüm ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarına uyum sağlanması en önemli görevlerimizin arasındadır” dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için çalışmalar, 12 Mayıs 2010 tarihinde TürkiyeCumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma’ya istinaden yürütülüyor.  13.10.2011 tarihinde TAEK tarafından AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’ye mevcut Yer Lisansı’nı verildi. Kasım 2013’te ise Yer Lisansı Koşulları kapsamında hazırlanan ve 4.800 MW kurulu gücü bulunan Akkuyu NGS Güncellenmiş Yer Raporu’nu onayladı. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafından hazırlanan ÇED Raporu ise 1 Aralık 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 9 Şubat 2017 tarihinde TAEK tarafından onaylanan Saha Parametreleri Raporu onaylandı ve 3 Mart 2017 tarihinde TAEK’e İnşaat Lisansı için başvuru yapıldı. 

Sunulan belgelerin kapsamlı inceleme ve değerlendirilmesini müteakip, TAEK tarafından Sınırlı Çalışma İzni verildi. Önümüzdeki aylar içerisinde TAEK Nükleer Güvenlik Dairesi uzmanları, ÖGAR’ın değerlendirilmesini sürdürerek sahada yapılan çalışmaları inceledikten sonra, İnşaat Lisansı başvurusuna ilişkin değerlendirme raporu düzenleyecekler. TAEK’in olumlu görüşünün ardından, Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye İnşaat Lisansı’nın verilmesi ile birlikte herhangi bir engel olmaksızın Nükleer Güç Santralinin bütün güvenlik standartlarına uyum sağlayacak şekilde tüm yapıların inşaatına ve gerekli olan bütün sistemlerin montaj çalışmalarına başlanabilecek. İnşaat Lisansının 2018 yılının ilk yarısında alınması planlanıyor.

Hükümetlerarası Anlaşma’nın ilgili hükmü uyarınca, NGS inşasının baslaması için gerekli tüm  izinlerin verilmesinden itibaren yedi yıl içinde 1. Ünite’nin işletmeye alınması öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler