1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Global Yatırım, Aydın ve Şanlıurfa’da biyokütle santrallerini devreye aldı

Global Yatırım, Aydın ve Şanlıurfa’da biyokütle santrallerini devreye aldı

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding, Aydın ve Şanlıurfa’da üretime başladığı biyokütle santralleri ile tarımsal ve hayvansal atıklardan toplam...

Global Yatırım, Aydın ve Şanlıurfa’da biyokütle santrallerini devreye aldı

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding, Aydın ve Şanlıurfa’da üretime başladığı biyokütle santralleri ile tarımsal ve hayvansal atıklardan toplam 45 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Global Yatırım Holding’in enerji alanındaki ana iştiraki Consus’un bağlı ortaklıkları Mavibayrak Enerji Aydın Söke’de, Doğal Enerji ise Şanlıurfa’da biyokütleden elektrik üretimine başladı. Pamuk sapı da dahil olmak üzere tarımsal ve hayvansal biyokütleden üretim yapan iki tesis, 17.2 MW’lık toplam kapasiteleri ile 45 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor, yaptıkları işbirlikleriyle bölgede tarımında verimi arttırıyor.

SÖKE’DE 30 BİN EVİN ELEKTRİĞİ PAMUK SAPLARINDAN

Mavibayrak Enerji’nin Aydın’nın Söke ilçesinde devreye aldığı 12 MW kurulu gücündeki santral, hasat sonrasında tarlada kalan pamuk saplarını elektrik enerjisine dönüştürüyor. 12 MW’lık kapasite ile yılda yaklaşık 80 milyon kWs elektrik üreten santral, 30 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Mavibayrak Enerji’nin 12 MW olan kurulu gücü, kapasite artırımı ile 24 MW’e çıkarılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca onaylanan kapasite artışının, lisans tadil sürecinin tamamlanmasının ardından 2018 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

URFA’NIN TARIMSAL VE HAYVANSAL ATIKLARI ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜYOR

Doğal Enerji’nin, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde kurduğu 5.2 MW kurulu gücündeki, tarımsal biyokütle ve hayvansal atıklardan elektrik enerjisi elde eden tesisi ise yılda yaklaşık 35 milyon kWs elektrik üretimi yapacak. Santral, 15 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak. 

TÜRKİYE’NİN BİYOKÜTLE POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Tarımsal ve hayvansal biyokütleden enerji üretiminde ülke potansiyelinin yüzde 1’inin dahi değerlendirilmediğine vurgu yapan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, bu modeli tüm Türkiye’de yaygınlaştıracaklarını açıkladı. 

Bu alanda 2020 yılına kadar toplamda 450 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten ,Global Yatırım Holding’in yüzde yüz iştiraki Consus Enerji CEO’su Atay Arpacıoğulları ise, “250 MW kurulu güce ulaşmayı ve yılda yaklaşık 1.5 milyar kWs’lik elektrik üretimiyle Türkiye’de lider olmayı hedefliyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler