1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yıldırım: Türkiye’yi rüzgarda Avrupa’nın Ar-Ge hub’ı yapmayı amaçlıyoruz

Yıldırım: Türkiye’yi rüzgarda Avrupa’nın Ar-Ge hub’ı yapmayı amaçlıyoruz

Enerji Günlüğü - Siemens Gamesa Renewable Türkiye CEO’su Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisi Ar-Ge çalışmaları konusunda Türkiye’yi Avrupa’nın hub’ı...

Yıldırım: Türkiye’yi rüzgarda Avrupa’nın Ar-Ge hub’ı yapmayı amaçlıyoruz

Enerji Günlüğü - Siemens Gamesa Renewable Türkiye CEO’su Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisi Ar-Ge çalışmaları konusunda Türkiye’yi Avrupa’nın hub’ı yapmayı amaçladıklarını söyledi.

6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin (TÜREK2017) ikinci gününde yapılan ‘RES YEKA’ları ve Yerli Üretim” başlıklı özel oturumda konuşan Siemens Gamesa Renewable Türkiye CEO’su Hakan Yıldırım, Ar-Ge çalışmaları konusunda Türkiye’yi Avrupa’nın hub’ı yapmak amacımız var. Türkiye Hindistan dan çok daha cazip bir yer. Ancak teşvik gerekiyor, teşviksiz de olmuyor.” dedi.

TEKNOLOJİ ÇOK CİDDİ DEĞİŞİYOR

Türkiye’deki rüzgar ile ilgili gelinen noktanın inanılmaz bir nokta olduğunu ve YEKA’ların bunun bir parçası olduğunu belirten Yıldırım, “YEKA hazırlığında çok profesyonel bir süreç yaşandı. Fiyatlar bizim çok arzu ettiğimiz değildi ama böyle oldu… Türkiye’nin dinamikleri YEKA ve YEKA’dan daha fazlasını yapmaya uygundur. ” İfadesini kullandı.

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ÇOK ÖNEMLİ

Enerji sektöründe dönüşüm ve değişimin çok önemli olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Asıl teknoloji çok ciddi değişiyor. Buna vurgu yapmak gerekiyor. Değişim teknolojide inanılmaz hızlı. Daha biri uygulanmadan onu çöpe atmak zorunda kalıyorsunuz. Teknoloji tedarik zinciri tarafında da çok hızlı gelişiyor. Ölçeği arttırmak çok önemli bu olmadan rekabetçi olunabileceğini çok sanmıyorum. Elektrik birim maliyetleri bu hızlı değişimle çok daha aşağılara çekilecek. Bundan 2 sene önce Fas’ta bir ihale kazandık ve 3 dolar sent düzeyinde. Değişim tarafı böyle. Dönüşüm ise global. Türkiye bence doğru aşamalardan geçerek dönüşümü yaşıyor. Almanya muhtemelen Kasım ayında bizdeki YEKA fiyatlarına gelinecek. Bu dönüşümü Türkiye’de otoritelerin iyi okuduğunu ve doğru zamanda uyguladıklarını düşünüyorum. Henüz yatırım yapılmamış olan ekipman için yatırımcılarla gidip görüşmeler yapılması gerekiyor. Tüm bu yatırımları yapabilmek için olmazsa olmaz ise sürdürülebilirlik. YEKA ile lokalizasyonu teşvik ediyoruz. Bundan sonraki süreç içinde 2020 sonrası bu lokalizasyona teşvik olmalı ki yan sanayi de birlikte sürdürülebilme potansiyeline sahip olsunlar. Bizim istirhamımız YEKA’ların bir işbirliği içinde geliştirilmesi. Sektörün tüm paydaşlarının desteğine ihtiyacımız var.”

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler