1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Güldoğan: Rüzgar bileşenleri sanayisinde büyük olanaklar var

Güldoğan: Rüzgar bileşenleri sanayisinde büyük olanaklar var

Enerji Günlüğü - Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, rüzgar enerjisinde çok önemli olanaklar barındıran türbin bileşenleri...

Güldoğan: Rüzgar bileşenleri sanayisinde büyük olanaklar var

Enerji Günlüğü - Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, rüzgar enerjisinde çok önemli olanaklar barındıran türbin bileşenleri (komponentleri) sanayisinin daha güçlü işbirliklerine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

İzmir Bergama’da rüzgar kulesi üreten Ateş Çelik’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde yaptığı konuşmada, rüzgar enerjisinde tedarik zincirindeki herhangi bir kopmanın inanılmaz büyük maliyetler yarattığına dikkat çekerek, bazı bileşenleri tek bir firmanın yapamadığını ve bu sanayinin daha güçlü işbirliklerine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

RÜZGAR TÜRBİNİ KOMPONENTLERİ OLANAKLARI BÜYÜK

Rüzgar türbini bileşenleri konusunda çok önemli olanakların önünde durduklarını kaydeden Güldoğan, “Fiyatların çok hızlı ve sert düştüğü endişesi vardı. Biz bunu açıkçası bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Öncelikle ekonomik olarak görece daha zayıf ülkeler rüzgara yatırım yapabilecek hale geldi. Bir diğer faydası da petrol ithal eden bir ülke olarak enerji ucuzlaması bir fayda sağlıyor. Önümüzdeki on yıl için 10 bin MW hedef konuldu. Herkes bunu mümkün görüyor, şahsen ben bunun da geçilebileceğini düşünüyorum. Rüzgar türbini bileşenleri konusunda çok önemli olanakların önünde duruyoruz.” dedi.

BİZE GÖZÜNÜZ GİBİ BAKIN

Yenilenebilir Enerji Genel Merkezi Genel Müdürü Dr. Oğuz Can’a hitaben yaptığı konuşmada ise Güldoğan, “Bize iyi baktınız, yerli üretimi desteklemeseydiniz bu yatırımları yapamazdık. Ama bize daha fazla bakmanızı, hatta gözünüz gibi bakmanızı bekliyoruz. Bunlara sıradan bir istihdam olarak bakmamak lazım. Çok net bir ihtiyacımız liman. Limanımız yok. İzmir’de bu soruna somut bir çözüm bekliyoruz. Desteklerin devamına ihtiyacımız var. Yerli üretim desteklenmesinin devamını bekliyoruz. Yerlilik hedefinde verimliliğin hesaba katıldığı bir hesaplama yöntemi bekliyoruz.” dedi.

SANAYİYE YENİ GİRECEKLERE ÖNERİLER

Sanayiye yeni girmek isteyenlere önerileri olduğunu kaydeden Güldoğan, bu önerilerini şöyle sıraladı: “Özellikle YEKA döneminde ‘Bu fiyatlarla bu iş yapılır mı?’ sorusuna tabi kaldık. Evet yapılır. Uzun vadeli düşünme ve yatırım geri dönüşüm sürelerindeki beklentilerimizi değiştirerek bu iş yapılabilir. Tedarik zincirindeki herhangi bir kopma inanılmaz büyük maliyetler yaratıyor bu sektörde. Hiç bir zaman ben bu işi öğrendim artık değil daha iyi nasıl yapabilirim olmalı. Bazı bileşenleri tek bir firma yapamıyor. Bizim sanayimizin daha güçlü işbirliklerine ihtiyaç var. Lojistik çözümlerimizde çok önemli farklar yarattık. Bunlarla güçlü ve yaratıcı işbirliklerine girmelerini öneriyoruz. Son önerim çok da fazla hesap yapmamaları. Bazen tablolar çok da yanıltıcı olabiliyor.”

Güldoğan konuşmasında ayrıca, yıllık 180 kulelik üretim kapasitesine sahip fabrikalarında ağır sanayi olarak yöredeki kadınları kaynakçı olarak istihdam ettiklerini de konuşmasında vurguladı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler