1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çevreyi kirletenler izini kaybettiremeyecek

Çevreyi kirletenler izini kaybettiremeyecek

Enerji Günlüğü - Mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi gereken çöpünü, rastgele ve gizlice çevreye bırakıp kaçanlar izini kaybettiremeyecek.  Çevre...

Çevreyi kirletenler izini kaybettiremeyecek

Enerji Günlüğü - Mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi gereken çöpünü, rastgele ve gizlice çevreye bırakıp kaçanlar izini kaybettiremeyecek.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, çevreye duyarsız işletmeleri tespit etmek amacıyla kurulan Atık Tanımlama ve Teşhis Laboratuvarı faaliyete geçti. Bakanlığa bağlı Çevre Referans Laboratuvarı bünyesinde faaliyet gösterecek Atık Tanımlama ve Teşhis Laboratuvarı ile çevre duyarsız işletmelerin tespit edilmesi amaçlanıyor. 

Yeni kurulan laboratuvarın kullanacağı Atık Tanımlama Sistemi ile çevreye bırakılan atıkta bulunan madde ya da maddeler, internet üzerinden uluslararası 540 değişik bilgi bankasında yer alan 1 milyonu aşkın tanımlanmış madde ile karşılaştırılacak. Atıklarda yer alan kimyevi maddenin kullanıldığı alanlar ve iş kolları tespit edilip daha önce numune alınan ve şüpheli durumundaki işletmelerle atığın içerdiği madde arasında eşleştirme yapılacak. Sistemin, güvenilir yazılım altyapısı ile yanlış sonuç verme olasılığını sıfıra indirdiği belirtiliyor.

Atık Tanımlama ve Numune Analiz sistemleriyle atıklarını denizlere ve sahillere bırakan gemiler ve akarsuları kirleten fabrikalar hızlı bir şekilde tespit edilecek. Çevreye zarar veren gemilere ve fabrikalara gerekli uyarılar yapılacak, yaptırım uygulanacak. 

Çevreye bırakılan sahipsiz ve türü bilinmeyen atıkların içeriği, toksisite ve ekotoksisite adı verilen deneylere gerek kalmadan tespit edilebilecek. Zehirli atıkların türünün hızla belirlenebilmesi, gerekli tedbirlerin daha çabuk alınmasına ve halk sağlığını tehdit eden etkenlerin kısa sürede ortadan kaldırılmasına olanak sağlayacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler