1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. COP23’te Türkiye’nin gündemi de masada!

COP23’te Türkiye’nin gündemi de masada!

Enerji Günlüğü - İklim zirvesi COP23 kapsamında Türkiye’nin BM fonundan mali destek ve teknoloji transferi talepleri değerlendirilecek.Paris Anlaşması'nı...

COP23’te Türkiye’nin gündemi de masada!

Enerji Günlüğü - İklim zirvesi COP23 kapsamında Türkiye’nin BM fonundan mali destek ve teknoloji transferi talepleri değerlendirilecek.

Paris Anlaşması'nı geçen sene imzalamasına karşın halen parlamentodan geçirmeyen 28 ülkeden biri olan Türkiye’nin talepleri Bonn’daki Fiji Başkanlığı’nda yapılan iklim zirvesinde masaya yatırılıyor. BM fonundan mali destek ve teknoloji transferi talep eden Türkiye, şartların yerine getirilmemesi halinde anlaşmayı TBMM'den geçirmeyeceğini duyurmuştu. Türkiye’nin özel gündemi için ise Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth, Fiji tarafından arabulucu olarak görevlendirildi.

İLK HAFTA GERİDE KALDI

Bonn’daki Fiji Başkanlığı’nda yapılan iklim zirvesinde tipik ilk hafta geride kaldı. İlk hafta boyunca yapılan müzakerelerde bürokratlar yoğun çalışmalar yürüterek, bakanların katılacağı ikinci haftaya hazırlandı. İklim zirvesindeki ilk haftaki müzakereler üç başlıkta yoğunlaştı. Paris Anlaşması’nın uygulama kuralları (Kural Kitabı), 2020 Öncesi İklim Eylemi, 2018 Kolaylaştırıcı Diyalog (artık Talanoa Dialogue adını aldı). Türkiye’nin özel gündemi için ise Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth, Fiji tarafından arabulucu olarak görevlendirildi. Zirve’nin ilk haftasına özellikle, zirve sırasında yapılan duyurular damga vurdu.

GÜNDEMİN İLK MADDESİ KURAL KİTABI

Paris Anlaşması’nın Kural Kitabı’nın 2018 yılında tamamlanması gerekiyor. Bu kapsamda, Bonn’da bürokratlar, iklim adaptasyon fonunun kalıcı hale getirilmesi, en çok riske maruz kalan yoksul ülkelerin farklı düzeylerdeki ihtiyaçlarının karşılanması gibi önemli konularda tartışmalar yürüttüler. Aynı zamanda önemli aşama da kaydeden bürokratlar, politik kararları 

alacak olan bakanların zirveye katılacağı ikinci hafta için gerekli hazırlığı yaptılar. Ancak, ortak kuralların nasıl ve ne zaman belirleneceği ve ülkelerin iklim planlarının (ulusal niyet beyanları) kurallarının ne kadar detaylı olacağı gibi politik soruların tartışması devam ediyor.

KATILIMCI ŞEFFAF TOPLANTILAR YAPILACAK

Anlaşma’ya göre, tarafların 2018 yılı içerisinde, iklim değişikliği konusunda yaptıklar eylemlerin hepsi toplanıp, küresel mücadelede nerede olunduğunun hesaplanması gerekiyor. Fiji Başkanlığı ilgili, kolaylaştırıcı diyalog sürecine, yeni bir vizyon ortaya koydu. 

Bu arada, 2018 Kolaylaştırıcı Diyalogu, Talanoa Diyalogu oldu. Talanoa, Fiji ve Pasifik Adaları’nda kullanılan bir geleneksel bir kelime. Katılımcı, şeffaf ve dahil edici biçimde yapılan toplantılar anlamına geliyor. Talanoa toplantıları, kollektif iyilik için hikayelerin paylaşmak, empati geliştirmek ve bilge mesajlar vermek amacı ile yapılıyor. Fiji Başkanlığı’nın küresel mücadelede nerede olunduğunun toplanacağı bu sürece, yapıcı, ortak güven ve saygı temel alan vizyonu anlaşmaya taraf devletler tarafından olumlu karşılandı.

Önceki ve Sonraki Haberler