1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ Dörtyol Yüzen LNG Terminali’nin hizmet koşulları belirlendi

BOTAŞ Dörtyol Yüzen LNG Terminali’nin hizmet koşulları belirlendi

Enerji Günlüğü - BOTAŞ Dörtyol Yüzen LNG Terminali’nin (FSRU) standart hizmet koşulları ve teknik ve işletme konuları düzenlendi.EPDK, BOTAŞ...

BOTAŞ Dörtyol Yüzen LNG Terminali’nin hizmet koşulları belirlendi

Enerji Günlüğü - BOTAŞ Dörtyol Yüzen LNG Terminali’nin (FSRU) standart hizmet koşulları ve teknik ve işletme konuları düzenlendi.

EPDK, BOTAŞ Dörtyol Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminali (FSRU) Temel Kullanım Usul ve Esasları”nı onaylayarak yürürlüğe koydu.

Böylece, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) Hatay ili, Dörtyol ilçesi, Yeniyurt Mevkii'nde iskeleye bağlı bulunan Yüzen LNG Terminali’nde standart hizmet sunulmasına ilişkin olarak tarafların her birinin hak ve sorumluluklarının kayıt altına alınması, Yüzen LNG Terminali ile ilgili teknik ve işletme konuları düzenlendi.

TERMİNAL BOŞALTIM, DEPOLAMA VE GAZLAŞTIRMA YAPACAK

Hatay'ın Dörtyol Ilçesi, E-5 Karayolu üzeri Yeniyurt Mevkiindeki BOTAŞ limanında bağlı bulunan FSRU ünitesi olan BDLNG Terminali’nin iki temel fonksiyonu bulunuyor. Bu fonksiyonlar; LNG'nin FSRU'ya yanaştırılan gemilerden boşaltımı ve depolanması ile FSRU'da depolanan LNG'nin gazlaştırılması ve iletim şebekesine gönderilmesi. İletim Şebekesinin ve terminal işletme koşullarının uygun olması halinde, Terminalin yıllık maksimum gazlaştırma kapasitesi 5 milyar 250 milyon Sm3, günlük kapasitesi de 15 milyar Sm3 olacak. BOTAŞDörtyol Yüzen LNG Terminalinin kullanım kapasitesi (Depolama Kapasitesi), 263.000 m3 LNG olacak. 

Gemiden FSRU depolama tanklarına maksimum boşaltım hızı10.000 m3/saat LNG. Terminal minimum gönderim kapasitesi olan 25 m3/saat LNG değerinin altına düşülmesi durumunda Zero Send Out çalışma moduna geçilecek.

HİZMET ALMA KOŞULLARI

BDLNG'den hizmet alabilmek için yazılı olarak başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuruda bulunacakların, ithalat veya toptan satış veya ihracat lisansı sahibi olmaları gerekiyor.

Uzun dönemli kapasite başvuruları için BDLNG, internet sitesi aracılığı ile her Gaz Yılı öncesinde terminal hizmeti için rezerve edilmiş ve edilmemiş yıllık MGK (Sm3/yıl olarak) bilgileri ile ilgili gaz yılında rezerve edilmiş veya edilmemiş pencerelerin sayısı ve tarihlerini en geç 15 Temmuz tarihine kadar duyuracak. Uzun dönemli kapasite başvuruları en fazla 3 (üç) tam yıl için, kısa dönem kapasite başvuruları ise bir yıl ve altındaki süreler için yapılacak. Kısa dönemli kapasiteleri ise BDLNG, her gaz yılı öncesinde 15 Ağustos tarihine kadar internet sitesi aracılığı ile duyuracak.

Önceki ve Sonraki Haberler