1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye iklim değişikliği performansında sınıfta kaldı

Türkiye iklim değişikliği performansında sınıfta kaldı

Enerji Günlüğü - Atmosfere karbon salımının yüzde 90’ından sorumlu 56 ülkenin iklim değişikliği ile ilgili son performanslarının değerlendirildiği...

Türkiye iklim değişikliği performansında sınıfta kaldı

Enerji Günlüğü - Atmosfere karbon salımının yüzde 90’ından sorumlu 56 ülkenin iklim değişikliği ile ilgili son performanslarının değerlendirildiği çalışmada Türkiye 47. sırada yer aldı.

Bonn’da ikinci haftasına giren COP23 çerçevesinde Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre Türkiye iklim değişikliği çalışmalarında kötü performans sergileyen ülkeler arasında yer aldı. Salımların %90’ından sorumlu 56 ülkenin değerlendirildiği raporda Türkiye 47. sırada yer alarak fosil yakıt üreticilerinin olduğu en kötü ülkeler arasında yer aldı.

Paris Anlaşmasını onaylamayan, onay için ada devletleri ve Afrika ülkelerinin yararlanabileceği fonlardan faydalanma şartını öne süren Türkiye HES’lerin yenilenebilir enerji sayılmasının avantajı ile yenilenebilir konusunda listede 14. sırada yer aldı. Ancak yerli kömür politikalarına ağırlık veren Türkiye diğer konularda geride kalarak enerji kullanımında 42’inci, iklim politikalarında ise sonuncu olarak 60. sırada yer aldı.

İLK ÜÇ SIRA BOŞ

İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için listede ilk üç sıra boş bırakıldı. Yenilenebilir ve kişi başı salımlardaki ilerleme nedeniyle İsveç 4. olurken, gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Litvanya düşük emisyonları ve yüksek yenilenebilir enerji politikası ile beşinci oldu. Fas ise yine en iyi ülkeler arasında bu senede girmeyi başardı ve 6. sırada yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler