1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömürde üretim hazırlığına da destek yapılacak

Kömürde üretim hazırlığına da destek yapılacak

Enerji Günlüğü - Linyit ve taşkömürü ruhsat sahiplerine üretimin yanında üretim hazırlıkları için de destek verilecek.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,...

Kömürde üretim hazırlığına da destek yapılacak

Enerji Günlüğü - Linyit ve taşkömürü ruhsat sahiplerine üretimin yanında üretim hazırlıkları için de destek verilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yeraltı Kömür İşletmelerinde İşçi Maliyetlerine Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliğ’de bazı değişiklikler yaptı. 

Buna göre, ruhsat sahiplerinin destekten yararlanabilmesi için linyit ve taşkömürü ruhsat sahasında yeraltı işletme yöntemi ile üretim yapıyor olması yanında hazırlık yapıyor olması halinde de destek alabilecek.

İşletme güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan ocak/ocakların Maden Kanununun 32 nci maddesine uygun şekilde terk edildiğinin Genel Müdürlükçe kabul edildiği yönündeki yazının ruhsat sahibine tebliğ edilmesini müteakip işletme güvenliği sağlanmış bir şekilde üretim faaliyetleri devam eden ocak/ocaklar için destek ödemesi yapılacak. Aynı ruhsat sahasında farklı işyeri sicil numarasına sahip birbirinden bağımsız üretim faaliyeti durdurulmayan işletmeler için destek ödemesi yapılabilecek.

Ayrıca, 26/6/2016 tarihinden sonra yapılan ödemelerde başvuru süresi aranmayacak.

DESTEK ÖDEMESİNİN YAPILMAYACAĞI HALLER 

İşletme ruhsat sahalarında işletme güvenliği sağlanmış yeraltı ocağında üretim faaliyetleri devam ederken aynı işyeri numarası ile mevcut ocaktan bağımsız yeni bir yeraltı kömür ocağı hazırlanması durumunda destek ödemesi yapılacak. Aksi durumda ödeme yapılmayacak.

İlk işletme izni düzenlenmiş ruhsat sahalarında ya da ruhsat sahasında ilk defa yer altı işletmesi açılması durumunda, işletme projesinde madene ulaşmak, ocak alt yapısı, nakliyat ve havalandırma amaçlı galeri, kuyu, desandre ve kömür içerisinde taban yolları ve baş yukarı sürülmesi ve üretim panosu oluşturma gibi hazırlık faaliyetlerinin verilen hazırlık termin projesine uygun olarak sürdürüldüğünün mahallinde tetkik ile tespitinin yapılması durumunda bu hazırlık faaliyetlerine projede sunulan hazırlık termin süresi sonuna kadar destek ödemesi yapılır. Hazırlık termin süresi sonunda işletme güvenliği sağlanmış bir şekilde üretim faaliyetlerine geçilmemesi durumunda sonraki aylar için destek ödemesi yapılmayacak.

Zorunlu ferdi kaza sigorta poliçesi, destek ödenmesi için başvuruda bulunan ruhsat sahibi özel hukuk tüzel kişisi adına yaptırılmayan yeraltı çalışanları için ödeme yapılmayacak.

İSTENECEK BİLGİ VE BELGELERDE DEĞİŞİKLİK

Ruhsat sahibince destek için hazırlanan başvuru dosyasında bulundurulması istenen destek talebinde bulunulan aya ait SGK’ya bildirilen işçilerin yeraltı ve yerüstü olarak isim listesi, aylık işçi bazında yevmiye sayıları ve maden çalışanları zorunlu ferdi kaza sigorta poliçe bilgileri artık istenmeyecek. Ayrıca destekten yararlanacaklardan istenilecek bilgi ve belgeler, ruhsat sahibi şirket tarafından Genel Müdürlüğün internet sayfası üzerinden girilecek.

Enerji Günlüğü 
Önceki ve Sonraki Haberler