1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Polonya ve Macaristan TürkAkım gazı istiyor

Polonya ve Macaristan TürkAkım gazı istiyor

Enerji Günlüğü - Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye ve Avrupa’ya Rus gazı taşıyacak Türk Akım projesinden gelecek gazı, Macaristan ve Polonya gibi...

Polonya ve Macaristan TürkAkım gazı istiyor

Enerji Günlüğü - Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye ve Avrupa’ya Rus gazı taşıyacak Türk Akım projesinden gelecek gazı, Macaristan ve Polonya gibi ülkelerin de istediğini söyledi. 

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan TürkAkım: Türkiye Ekonomisi ve Enerji Güvenliğine Etkileri başlıklı rapor İstanbul’da medyaya duyuruldu. EDAM Başkanı Sinan Ülgen, toplantıda yaptığı değerlendirmede, Rus doğalgazını Karadeniz’in altından geçirip Türkiye ve Avrupa’ya taşımak üzere geliştirilen, yıllık 31.5 milyar metreküp kapasiteli TürkAkım projesinin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunacağını anlattı. 

EKONOMİYE 546 MİLYON TL KATKI

TürkAkım’ın Türkiye topraklarında kalan 225 kilometrelik kara kısım inşaatında doğrudan 4 bin, dolaylı olarak 8 bin kişi istihdam edileceğini anlatan Ülgen, zincirleme olarak yansıyacak 1500 kişilik istihdam da dahil edildiğinde TürkAkım’ın, kara kısmı inşa sürecinde toplamda 13 bin 500 kişilik istihdam yaratacağını dile getirdi. 

Kara kısmı çalışmaları için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacağını kaydeden Sinan Ülgen, “Yaptığımız ekonomik etki analizine göre inşa sürecinde 100 milyon dolarlık ek hane halkı geliri ortaya çıkacak. Zincirleme etkilerle birlikte gayrisafi milli hasılaya 546 milyon dolarlık katkı sağlanacak” diye konuştu. 

2035 YILI GAZ TALEBİ TAHMİNİ 

Raporu hazırlayan ekipte yer alan, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da, Türkiye’nin 2035 yılındaki doğalgaz talebinin 71,8 milyar metreküpe ulaşacağı tahminini dile getirdi. Bu tahmine, Türkiye’de elektrik üretimi amaçlı ortaya çıkabilecek ilave talebin dahil edilmediğini ifade eden Gürkan Kumbaroğlu, yeni gaz santralleri kurulması halinde rakamın daha da büyüyeceğini söyledi. Kumbaroğlu, 2035 için öngörülen doğalgaz talebi dikkate alındığında ilave kaynakların da devreye sokulması gerekeceğini anlattı. 

POLONYA VE MACARİSTAN’IN GÖZÜ TÜRKAKIM’DA

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TürkAkım’ın Avrupa’ya gaz götürecek ikinci hattının hangi rotayı izleyeceğinin henüz netleşmediğine dikkat çekerek şöyle dedi: 

“Burada ciddi bir altyapı ihtiyacı var, büyük bir potansiyelin bulunduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Buraya bir yatırım hamlesi lazım. Bazı ülkelerin ilgi gösterdiğini de görüyoruz. Polonya, Macaristan gibi ülkelerden talepler var. Ben bu kısmın da hızla geliştirileceği kanaatindeyim.”

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler