1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır enerjide işbirliğini artıracak

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır enerjide işbirliğini artıracak

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji alanlarından safdışı edilmesinin amaçladığı belirtilen Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan...

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır enerjide işbirliğini artıracak

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji alanlarından safdışı edilmesinin amaçladığı belirtilen Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve Mısır üçlü enerji zirvesi gerçekleştirildi.

Doğu Akdeniz doğalgazının Türkiye yerine farklı yollardan Avrupa ülkelerine pazarlanmasını amaçlayan 3’lü Enerji Zirvesi, Rum kesiminde ilk kez toplandı. Rum lider Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi, Doğu Akdeniz’de doğalgaz kaynaklarının paylaşımı ve Avrupa’ya transferi konularını ele almak üzere Rum kesiminde bir araya geldi.

Zirvede liderler Doğu Akdeniz gazının Avrupa'ya taşınması ve Avrupa'nın ve Kuzey Afrika'daki elektrik şebekelerinin bir denizaltı kablosuyla nasıl bağlanacağı da dahil olmak üzere, enerji konusundaki "stratejik işbirliği"ni genişletmeyi kabul ettiler. EuroAfrica Interconnector olarak bilinen 2.000 megawattlık kablo, Yunanistan’dan Kıbrıs üzerinden Mısır'a yaklaşık 1.000 mil uzunluğunda olacak.

Üç lider Doğu Akdeniz’in münhasır ekonomik bölgelerinde yürütülen enerji çalışmalarının uluslararasi hukuka uygun olduğunu belirterek, desteklerini dile getirdiler. Liderler, Orta Doğu'da ve Doğu Akdeniz bölgesinde karşılaşılan çeşitli güçlüklerle ilgili olarak Avrupa Birliği ile diyalog mekanizmalarını güçlendirme yollarını görüştüler.

Ayrıca liderler enerjinin yanısıra terör ve sığınmacı krizlerine karşı da işbirliği anlaşmaları imzaladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler