1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş enerjisi gelişmekte olan piyasalarda hızla büyüyor

Güneş enerjisi gelişmekte olan piyasalarda hızla büyüyor

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi, düşük ekipman ve yenilikçi uygulamalar sayesinde gelişmekte olan piyasalarda hızla...

Güneş enerjisi gelişmekte olan piyasalarda hızla büyüyor

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi, düşük ekipman ve yenilikçi uygulamalar sayesinde gelişmekte olan piyasalarda hızla büyüyor.

Bloomberg New Energy Finance’ın her yıl gelişmekte olan ülkelerin temiz enerji yatırımlarının değerlendirildiği Climatescope raporunun dün yayınlanan sonuncusuna göre, yeni güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi gelişmekte olan piyasalarda son derecede büyük bir hızla büyüyor. Bu büyümenin arkasında ise milyonlara enerji erişimi sağlayan düşük fiyatlı ekipman ve yenilikçi uygulamalar yatıyor. 

Rapora göre, 71 gelişmekte olan ülkede 2016 yılı içinde toplam 34 GW kurulu gücünde yeni güneş enerji santrali devreye sokuldu. Yeni güneş santrali kurulu gücü 2015 yılında 22 GW, 2011 yılında ise 3 GW idi. Toplam kümülatif güneş enerjisi kurulu gücü bir yıl içinde %54 artarken, üç yılda içinde de en az üç misli artış yaşandı. Sadece 2016 yılında devreye sokulan kurulu güç, Hindistan’da 45 milyon konutun ya da Peru veya Nijerya’daki tüm konutların toplam yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaya yeterli.

ÇİN AÇIK ARA ÖNDE

2016’da yılında eklenen 27GW büyük kısmı açık arayla Çin’e ait. Başka ülkelerde de önemli oranda büyüme gözlemlendi. Hindistan 4,2GW eklerken, Brezilya, Şili, Ürdün, Meksika, Pakistan ve dokuz ülke 2016 yılında fotovoltaik kurulu gücünü en az iki misli arttırdı. Genel olarak bakıldığında, güneş enerjisi Climatescope ülkelerinde geçen yıl eklenen tüm yeni elektrik üretim kapasitesinin %19’unu teşkil etti. Bu oran 2015’te %10,6, 2011 yılında is %2 idi.

MOBİL ÖDEME FİNANSMAN PLANI YAYILIYOR

Bugün Afrika’da 1,5 milyondan fazla evde, mobil ödeme finansman planıyla satın alınmış ev tipi güneş enerji sistemi kullanılmakta. 2015’in sonunda bu rakam sadece 600,000 idi. Afrika’nın güneş enerjisi finansman piyasasında bu iş modeli artık niş bir model olmaktan çıktı ve bu yıl en büyük anlaşmalardan bazılarını gerçekleştirdi. Bu güneş enerjisi, nihai tüketici finansmanı ve akıllı teknoloji kombinasyonu evleri aşarak çiftliklere ve bağlantı merkezlerine yayılıyor. Örneğin, Hindistan’da güneş enerjisiyle çalışan sulama pompalarının sayısı, Nisan 2014’teki 12,000 iken Mayıs 2016’da 128,000’e çıktı.

PV MODÜL FİYATLARININ DÜŞMESİNİN YANSIMALARI SÜRÜYOR

BNEF Amerika Direktörü Ethan Zindler, “Fotovoltaik modül fiyatlarındaki büyük düşüşün yansımaları gelişmekte olan ülkelerde devam etmekte. Şebekeye elektrik sağlayan milyon dolarlık projelerden, çiftçilerin daha iyi sulama sistemleriyle verim artırmasını ve İnternet’te bağlanmasını sağlayan küçük ölçekli kurulumlara kadar birçok fırsat yaratıyor,” açıklamasında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler