1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye temiz enerji değer zinciri performansına iyi not

Türkiye temiz enerji değer zinciri performansına iyi not

Enerji Günlüğü - Türkiye, gelişmiş temiz enerji sektörü sayesinde temiz enerji yatırımları değer zinciri performansında 71 gelişmekte olan ülke içinde...

Türkiye temiz enerji değer zinciri performansına iyi not

Enerji Günlüğü - Türkiye, gelişmiş temiz enerji sektörü sayesinde temiz enerji yatırımları değer zinciri performansında 71 gelişmekte olan ülke içinde 9. sırada yer aldı.

Bloomberg New Energy Finance’ın her yıl gelişmekte olan ülkelerin temiz enerji yatırımlarının değerlendirildiği Climatescope raporuna göre, Türkiye’nin 71 ülke arasında en yüksek puan topladığı alan  Düşük Karbonlu Şirketler ve Temiz Enerji Değer Zinciri (Değer Zinciri Parametresi) oldu. Türkiye Değer Zinciri iyi bir performans sergiledi ve gelişmiş temiz enerji sektörü sayesinde dünya sıralamasında 9. sıraya oturdu. Türkiye’de rüzgar türbini kanadı imalatından biyoyakıt üretim ve dağıtımına kadar 36 farklı tedarik zinciri ve 20 tür hizmet tedarikçisi bulunuyor. Buna karşın, bankalar sektöre hizmet sağlayan tek finans kuruluşları. 

TÜRKİYE İLK DEFA DEĞERLENDİRİLDİ

Ülke performanslarının Kolaylaştırıcı Yasal Çerçeveler, Finansman ve yatırımlar, Değer Zinciri ve Sera Gazı Yönetimi olmak üzere dört ana başlıkta değerlendirildiği Climatescope 2017’da Türkiye ilk defa ayrı olarak değerlendirildi. Türkiye Climatescope 2017’da aldığı 1,58 puan ile değerlendirilen 71 ülke arasında 15. sırada yer aldı. 

Türkiye elektrik sektörünün son on yılda, tüm piyasa segmentlerinin ayrıştırılması ve elektrik üretim ve dağıtımının kısmi serbestleştirilmesi de dahil olmak üzere, çok büyük bir reform geçirdiğinin belirtildiği çalışmada, en yüksek puanı değer zinciri parametresinde alırken, Temiz Enerji Yatırımı ve İklim Finansmanında dünyada 20. oldu.  Sektöre yapılan yeni fon akışı puana yansıdı- 2016 yılında, büyük kısmı rüzgar ve jeotermale olmak üzere, yaklaşık 1.6 milyar ABD dolar yatırım yapıldı ve yatırım toplamı 2012’den bu yana %17 artarak 10,8 milyar ABD doları oldu.

 Türkiye Sera Gazı Yönetimi Faaliyetleri’nde ise 29. sırada yer aldı. Türkiye bu puanı sera gazı emisyonlarını 2012 referans senaryoya göre %21 azaltım hedefinin yer aldığı Ulusal Katkı Beyanı ile aldı. Yerli iklim değişikliği politikalarına sahip olmaması ise Türkiye’nin puanını düşürdü. 

Kolaylaştırıcı Yasal Çerçeve’de ise Türkiye 1,30 puanla 33. sırada yer aldı. Türkiye bu puanı temiz enerji hedefi, enerji ihaleleri ve tarife garantileriyle aldı. Yeni piyasa reformları ve sistemin bağımsız elektrik üreticilerine nispeten açık olması da puanını destekledi. Temiz enerji üretim kurulu gücü 2016 yılında 2GW artarak, 14,5GW’a çıktı. 

Parametre

Türkiye’nin Pozisyonu

Kolaylaştırıcı Yasal Çerçeveler

33

Finansman ve yatırımlar

20

Değer Zinciri

9

Sera Gazı Yönetimi

29

 

Önceki ve Sonraki Haberler