1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Özdemir: Yerli kömürde kurulu güç 20 bin MW’a çıkabilir

Özdemir: Yerli kömürde kurulu güç 20 bin MW’a çıkabilir

Enerji Günlüğü - Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bugün 9800 MW olan yerli kömür yakıtlı santrallerin kurulu gücünün kolaylıkla...

Özdemir: Yerli kömürde kurulu güç 20 bin MW’a çıkabilir

Enerji Günlüğü - Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bugün 9800 MW olan yerli kömür yakıtlı santrallerin kurulu gücünün kolaylıkla 20 bin MW’ye çıkarılabileceğini söyledi.

2. Yerli Kömür Çalıştayı’nda düzenlenen ‘Yeni Nesil Termik Santraller Ve Dönüşüm’ oturumunda konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yerli kömür santrallerinin elektrik üretimindeki payının artırılması gerektiğini belirterek, “Denilmiş ki 8 milyar ton kömür rezervi var. Ama son yıllarda kömür rezervi rakamı 15 milyar tona ulaştı. Bugünkü santrallerimizin kurulu gücü  9800 MW. Ama gördük ki biz bunu kolaylıkla 20 bin MW’ye çıkarabiliriz. Hatta bazı görüşlere göre 25 bin MW ve üzerine de çıkabilir.” dedi.

ESKİ TEKNOLOJİYE SAHİP SANTRALLER ELDEN GEÇİRİLMELİ

Bunun için de ilk önce mevcut santralleri elden geçirmek gerektiğini kaydeden Özdemir, özellikle özelleşen ve özelleşme sırasında 25-30 yaşında olan ve eski teknolojiye sahip santrallerin veriminin artırılması gerektiğini söyledi.

2014 yılının Aralık ayının son gününde aldıkları Yeniköy-Kemerköy Termik Santralinde yaptıkları yenileme çalışmalarından örnekler veren Özdemir, “Alır almaz o gün başladık çalışmaya. Acaba bu santrali nasıl daha verimli hale getirebiliriz? 30 yaşında bir santral. Baktık ki ortalama çalışma verimi 65 civarında. 8760 saatlik yıllık saatin 6000-6500 saati çalışmış. Bizim santral çok çalışmalı, pahalı aldık. 2015 ve 2016 yılı itibariyle yılda 7 milyar kWh elektrik üreteceğiz. Santralin verimliliğini 80’lerin üzerine taşımaya başladık. 

Çevre şartları, özelleşenlerin içinde en iyisi olsa da alır almaz çalımaya başladık. 5-6 grup firma teklif sundu. ABD’liler, Almanlar, Koreliler, Çinliler vardı. Tabii çevreye saygılı hale getirmenin, bugün sipariş ettim, yarın makineler geldi, baca gazını iyileştirdim diye bir şey yok. En az 2.5 ıl çalışmak lazım sahada. Kullandığınız ürünün cinsi ne? Ne kadar yabancı madde var. Bu kömürü nasıl yakıyorsunuz? Sonunda tekliflerini verdiler. Pazarlıklar sonucunda Garanti Koza ile GE grubu ihaleyi kazandılar. İşe başladık. İnşallah 2019 yılı içinde biz bunu tamamlayacağız.” dedi.

ASIL ÖNEMLİ OLAN EMRE AMADELİK

Elektrikte mevcut 82 bin MW kurulu gücün ancak 45 bin MW’lık kısmının emre amade olduğuna dikkat çeken Özdemir, bu baz yükünü oluşturan santrallerin doğalgaz santralleri, kömür yakıtlı santraller ve nükleer santraller olduğunu kaydetti. Özdemir, ithal kömürün de cari açığa negatif katkı yaptığını ve bu nedenle yerli kömürle çalışan santraller tarafına çok önem vermek gerektiğini vurguladı.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler