1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Ukrayna, Çernobil nükleer faciasının yaralarını güneşle saracak

Ukrayna, Çernobil nükleer faciasının yaralarını güneşle saracak

Enerji Günlüğü - Ukrayna, dünyanın en büyük nükleer güç felaketinin yaşandığı Çernobil'de Rodina ve Enerparc şirketleriyle 1 MW’lık güneş santrali...

Ukrayna, Çernobil nükleer faciasının yaralarını güneşle saracak

Enerji Günlüğü - Ukrayna, dünyanın en büyük nükleer güç felaketinin yaşandığı Çernobil'de Rodina ve Enerparc şirketleriyle 1 MW’lık güneş santrali kuracak.

Dünyanın en etkili nükleer kazasından 30 yıl sonra Çernobil'in güvenli, yenilenebilir bir enerji merkezine dönüştürülmesi için ilk adım atılıyor. Dünya çapında tam 60 şirket ile görüşen Ukrayna hükümeti, Ukrayna mühendislik şirketi Rodina Energy Group Ltd. ve Alman yenilenebilir enerji şirketi Enerparc AG ile birlikte Çernobil nükleer santraline 1 MW güç kapasiteli güneş paneli kuracak. 

Ukrayna hükümetinin kurmayı planladığı güneş enerjisi santrallerinin ilki olan santralin yaklaşık 1 milyon avroya mal olması ve inşaasına önümüzdeki yıl başlanması öngörülüyor. Rodina ve Enerparc bölgede toplam 99 megawattlık güneş enerjisi santralleri daha kurmak için 100 milyon avro yatırım yapmayı planlıyorlar. Ukrayna hükümetinin de bölgede ucuz arazi sağlayarak bu çalışmaları teşvik ettiği kaydediliyor.

26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrinin 14.5 km kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrindeki Nükleer Santralde yapılan bir deney esnasında büyük bir nükleer kaza meydana gelmişti. Kaza sırasında 31 kişi ölmüştü ancak çok büyük bir alana yayılan radyasyona bağlı olarak uzun vadede 4 binden fazla insanın öldüğü tahmin ediliyor.

ÇERNOBİL DEV BİR GÜNEŞ SANTRALİNE DÖNÜŞECEK

Önceki ve Sonraki Haberler