1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Enerjide doğalgaz sıkışması

Enerjide doğalgaz sıkışması

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA / ÖZEL HABER) - BOTAŞ, özel sektör ithalatçılarının elinde kalan doğalgazın sisteme girmesini sağlamak için doğalgaz...

Enerjide doğalgaz sıkışması

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA / ÖZEL HABER) - BOTAŞ, özel sektör ithalatçılarının elinde kalan doğalgazın sisteme girmesini sağlamak için doğalgaz santrallerine “İhtiyacının sadece yüzde 40’ı benden, yüzde 60 git kendin bul” dedi. Ardından elektrik üretim gazına yüzde 8 zam yaptı. 

Enerji sektöründe gaz sıkışması. Doğalgaz ithalatçılarının ellerinde bulunan gazı satamamaları üzerine yaşanan sıkıntı, elektrik sektörüne sıçradı. BOTAŞ hafta başında doğalgazdan elektrik üreten santrallere, tüketecekleri gazın ancak yüzde 40’ını verebileceğini, kalan yüzde 60’lık kısmı özel sektör ithalatçılarından tedarik etmeleri gerektiğini bildirdi. Bu arada Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu da devreye girdi ve santrallerin gazsız kalmamaları için, normalde 30 Kasım 2017 itibariyle tamamlamaları gereken tedarik sözleşmelerini yapabilmeleri için 11 Aralık tarihine kadar ek süre tanıdı. Doğalgaz santralleri bunun üzerine ithalatçılarla masaya oturmaya başladı. Ancak ithalatçılar, BOTAŞ fiyatının çok üzerinde, normalden 20-25 dolar daha yüksek fiyatlar istedi. 

Bu arada BOTAŞ, elektrik santrallerine gaz tedarikinde uyguladığı kısıtlamanın üzerine bir de fiyatlar yükseltti. 1 Aralık 2017’den itibaren elektrik üretiminde kullanılacak doğalgazın Sm3 başına fiyatını yüzde 8’lik artışla 0.763615 TL olarak belirledi. 

Gelişmeler üzerine harekete geçen doğalgaz santral işletmecileri gerek Bakanlık gerekse BOTAŞ ile temas kurdular. Ancak 1 Aralık 2017 akşam saatlerine kadar kendilerini tatmin edecek herhangi bir sonuç elde edebilmiş değiller. Sadece BOTAŞ’ın hafta başında bildirdiği yüzde 60’lık tedarik kısıntısını gevşetebileceğine dair şifahi bilgiler elde ettiler. Bu da kısıntının yüzde 60’tan yüzde 40’a indirilmesinden ibaret. 

Doğalgaz santrali işletmecileri, yapılan uygulamanın işletilmesinin zor olduğu görüşünde. Bu konuda farklı bir çözüm bulunmazsa, doğalgaz santrallerinin pahalı gaz almaktansa düşük kapasiteyle çalışmayı tercih edebileceği belirtiliyor. Ancak böyle bir tercihin, kış yaklaşırken elektrik sisteminde ciddi sıkıntılara yol açma potansiyeli taşıdığına dikkat çekiliyor. 

Elektrik üretimi gazına yüzde 8 zam!

Mehmet KARA

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler