1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa termik santrallerinin yarıdan fazlası zarar ediyor

Avrupa termik santrallerinin yarıdan fazlası zarar ediyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede, 619 kömürlü termik santral ünitesinin yarıdan fazlasının zarar ettiği ve 2030'da hepsinin zarar edeceği...

Avrupa termik santrallerinin yarıdan fazlası zarar ediyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede, 619 kömürlü termik santral ünitesinin yarıdan fazlasının zarar ettiği ve 2030'da hepsinin zarar edeceği kaydedildi.

Carbon Tracker, bu tüm ünitelerin karlılığını analiz ederek, ilgili finansal etkileri ortaya koyan raporu bugün kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede, 619 kömürlü termik santral ünitesi bulunuyor ve bu santrallerin  yüzde 54’ü halihazırda zarar ediyor ve 2030 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 97 olacak. 

ZARARI ÖNLEMENİN TEK YOLU KÖMÜR SANTRALLERİNİ KAPATMAK

Rapor’a göre, santral sahibi şirketleri ilgili tarihe kadar toplam kurulu güclerinnin sadece %27’sini kapatmayı planlanlıyorlar. Ancak, 2030 yılına kadar tüm santrallerin kapatılması kararı alınırsa, elektrik şirketleri, 22 milyar Euro zarardan kurtulabilir. 

EN FAZLA KAR ETMEYEN TERMİK SANTRALLER ALMANYA'DA

Carbon Tracker, raporda AB’deki tüm kömür santrallerinin karlılığını analiz ederek, Paris Anlaşması’na uyumlu bir biçimde alınacak olan kömürü terk kararlarının finansal etkilerine baktı. 

 

Analize göre, Alman elektrik şirketleri RWE ve Uniper 2030’a kadar kömürlü termik santrallerini kapatarak sırasıyla 5,3 milyar euro ve 1,7 milyar euro değerinde kaybı önleyebilir. Bu stratejiyle, İtalyan Enel ve Romen CE Oltenia hariç, Avrupa’nın en büyük 15 kömürlü termik santral işletmesinin tümünün zararlarını büyümeden önlenebilecek.

 

Almanya en fazla kar etmeyen kömürlü termik santralin bulunduğu ülke olarak santralleri erken tarihte kapatarak 12 milyar euroluk olası zararı önleyebilir. Polonya’da bu sayı 2,7 milyar Euro, Çek Cumhuriyeti’nde 2,2 milyar Euro, İspanya’da 1,8 milyar Euro ve Birleşik Krallık’ta 1,7 milyar euro’yu buluyor.

KÖMÜR SANTRALLERİNİN KAPATILMASINA 7 ÜLKE TARİH VERDİ

Danimarka, Finlandiya, Fransa, İtalya, Hollanda, Portekiz ve Birleşik Krallık, kömürlü termik santrallerin kapatılması için tarih olarak 2030 yılını ya da daha yakın bir tarihi vererek kömürün verimsizliğini ve emisyon hedefleriyle uyumsuzluğunu ortaya koydu. Raporda “Birleşik Krallık kömürü terk ederek, sadece iyileştirilmiş hava kalitesine bağlı olarak vatandaşlarının üstün yararlarını doğrultusunda hareket etmekle kalmıyor, aynı zamanda elektrik şirketleri hissedarlarının maddi çıkarlarını da korumuş oluyor” ifadesine yer veriliyor.

SIKI AB HAVA KALİTESİ STANDARTLARI ŞİRKETLERİ KAPATMAYA ZORLAYACAK

Raporda, elektrik üretimi yapan şirketlerin, zarar etmesine rağmen kömürlü santralleri açık tutmaya çalışabilecekleri de ifade ediliyor.  Bu maliyetlerin kamu tarafından karşılabileceğine dair beklentiler veya kömürlü termik santrallerin kapatılması için ödeme yapabilecekleri umudu, santral kapatılmasıyla ortaya çıkan çevresel restorasyon maliyetleri ve hükümetlerin siyasi nedenlerden santrallerin kapatılmasına karşı çıkmaları var.

 

Ancak, daha sıkı AB hava kalitesi standartları bu şirketlerin halihazırda kar etmeyen santrallere yatırım yapmak ya da zararlarını azaltmak arasında karar vermeye itecek. Kömürlü termik santraller 2021 yılına kadar bu standartlara uymak zorunda olacak ve bu da mevcut kurulu gücün %70’inin pahalı yeni teknoloji kurulumu yapmasını gerektirecek. Artan karbon fiyatları da maliyetleri arttırabilir[2].  Aynı zamanda, Avrupa Komisyonu, üye ülkelerden yeni destek ihtimalinin önünü kapatarak, 2025’e kadar kömürlü termik santrallerin kapasite teşviki almalarını yasaklamayı teklif etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler