1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: ABD petrol ve doğal gazda liderlik yolunda hızla ilerliyor

Birol: ABD petrol ve doğal gazda liderlik yolunda hızla ilerliyor

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, ABD’nin Rusya’dan daha fazla doğalgaz, Suudi Arabistan’dan daha fazla petrol üretmeye başladığını ve...

Birol: ABD petrol ve doğal gazda liderlik yolunda hızla ilerliyor

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, ABD’nin Rusya’dan daha fazla doğalgaz, Suudi Arabistan’dan daha fazla petrol üretmeye başladığını ve dünyanın petrol ve doğal gazda tartışmasız lideri olma yolunda hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol Dünya Enerji Görünümü 2017 (World Energy Outlook 2017) Raporu’nun Türkiye sunumunu gerçekleştirdi. Birol, ABD dünyanın petrol ve doğal gazda tartışmasız lideri olma yolunda hızlı bir şekilde ilerlediğini ve mevcut durumda Rusya’dan daha fazla doğalgaz, Suudi Arabistan’dan daha fazla petrol ürettiğini söyledi.

IEA olarak 2009 yılında ‘Kuzey Amerikada sessiz bir devrim başlıyor’ öngörüsünde bulunduklarını hatırlatan Birol, “Bu sessiz devrim şu anda oldukça sesli hale geldi. ABD şu anda Suudi Arabistan’dan daha fazla petrol üretiyor. Üstelik bu büyüme çok kısa bir zaman içinde gerçekleşti. Aynı şey doğalgazda yaşanıyor. ABD Rusya'dan daha fazla gaz üretiyor ve 7-8 yıl içindeki bu fark makası yüzde 30 olacak. Yani ABD Rusya’dan yüzde 30 daha fazla doğal gaz üretir hale gelecek. Bu nedenle OPEC toplantılarından ziyade ABD de ne olacağı daha önemli. Bu gelişmeyle enerji güvenliği, dış politika petrol ve doğal gaz alanında önemli farklılıklar olacaktır.” dedi.

Birol, ABD’nin önemli bir petrol ve doğal gaz ihracatçısı olmasının ciddi bir şekilde dış politikalarını etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

ENERJİDE 4 YAPISAL DÖNÜŞÜM

Sunumunda enerjide 4 yapısal dönüşüm olduğunu ifade eden Birol, bunları ABD dünyanın petrol ve doğal gazda tartışmasız lideri olma yolunda hızlı bir şekilde ilerlemesi, güneş enerjisinin dünyanın bir çok ülkesinde en ucuz maliyetli üretim kaynağı olma yönünde hızla ilerlemesi, Çin’in gökyüzünü yeniden mavi yapmaya yönelik yürüttüğü yeni enerji politikası ve elektriğin enerjiden daha fazla büyümesi olarak sıraladı. 

“Tüm bu değişikliklerin kafamızdaki bir çok tanımı yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini bize yeniden hatırlatıyor” diyen Birol, bu değişiklikleri görmeme lüksümüzün olmadığının da altını çizdi. 

ÇİN VE HİNDİSTAN 20 YILDA BİR ABD VE AVRUPA EKLEYECEK 

Birol, dünyadaki enerji talebinin itici gücü olarak Çin ve Hindistan’ı işaret ederek, “Sadece Hindistan önümüzdeki 20 yıl içinde elektrik kurulu güç olarak bir Avrupa ekleyecek. Çin, ABD hükümeti şöyle mi yapayım, böyle mi yapayım diye düşünürken bir tane ABD ekleyecek. Dünya elektrik piyasalarında 20 yıl içinde fazladan bir ABD, bir  Avrupa olacak.” dedi.

EN BÜYÜK BÜYÜME YENİLENEBİİR ENERJİDE

En büyük büyümenin yenilenebilir enerji alanında yaşanacağını kaydeden Birol, bunun nedeninin hükümet destekleri ve maliyetlerdeki düşüş olduğunu ifade etti. Birol ayrıcai yenilenebilir enerjideki büyüme ile birlikte bazı sorunların da gündeme geldiğini, özellikle enerji depolama konusunun son derece önemli bir konu olarak hükümetlerin gündeminde olduğunu belirtti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler