1. HABERLER

  2. KARİYER/ATAMA

  3. FT, Fatih Birol’u ‘Yılın Enerji İnsanı’ seçti

FT, Fatih Birol’u ‘Yılın Enerji İnsanı’ seçti

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol, Financial Times tarafından “Yılın Enerji İnsanı”...

FT, Fatih Birol’u ‘Yılın Enerji İnsanı’ seçti

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol, Financial Times tarafından “Yılın Enerji İnsanı” seçildi

İngiliz gazetesi Financial Times 18 Aralık 2017 tarihli "Yılın Enerji İnsanı: Fatih Birol, IEA” başlıklı yazısında Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı olan Dr. Fatih Birol'u "Yılın Enerji İnsanı" seçerek şu ifadeleri kullandı: 

“Son 10 yılda IEA’nın veriler ve fikirler konusunda vazgeçilmez bir kaynak haline gelmesindeki başlıca rolü eski başekonomist ve şimdiki başkanı Dr. Fatih Birol oynadı. Dr. Birol IEA’nın kuruluş hedefini gözardı etmeden enerji güvenliği tanımını bugünün gerçekleri olan iklim değişikliği, şehirlerde hava kalitesi ve enerjiye erişim gibi konuları kapsayacak şekilde genişletti.” 

Dr. Birol’un dünyayı analizler ve günlük sıcak siyasi tartışmalardan uzak yorumlar ışığında açıklama dengesini çok iyi kurduğu belirtildi. Bu unvan 2017 yılında Fransa Dışişleri Başkanı Laurent Fabius ve 2016 yılında Suudi Arabistan Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Ali Al-Naimi’ye verilmişti. 

Uluslararası Enerji Ajansı & World Energy Outlook (WEO)

Uluslararası Enerji Ajansı, merkezi Paris’te bulunan, enerji dünyasının en önde gelen hükümetlerarası kuruluşu konumunda. IEA’da 300’e yakın enerji uzmanı çalışıyor. IEA’nın en önemli yayınlarından bir tanesi olan World Energy Outlook, dünyada en fazla satan enerji kitabı ve dünya siyaset ve iş dünyası liderlerinin başucu kitabı özelliğini taşıyor.

ENERJİYE YÖN VEREN 7 KİŞİDEN BİRİ 

Dr. Fatih Birol, 1995 yılında IEA'ya katılmadan önce altı yıl süreyle Viyana'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bünyesinde görev yaptı. Teşkilat içinden yetişen uzman kökenli ilk IEA Başkanı unvanına da sahip olan Dr. Fatih Birol, enerji dünyasına yaptığı katkılardan ötürü kariyeri boyunca pek çok ödül aldı. 2009 yılında, Forbes dergisi tarafından "Dünya Enerjisini Yöneten / Yönlendiren En Önemli 7 kişiden birisi” olarak gösterildi. 

Dr. Birol 2014 yılında Japon İmparatoru'ndan Yükselen Güneş Nişanı, 2013 yılında Irak Hükümeti Devlet Onur Ödülü, İsveç Kralı'ndan Devlet Kuzey Yıldızı Nişanı ve 2012 yılında İtalyan Hükümeti’nden en üst düzey Liyakat Nişanı aldı. 2009 yılında, Hollanda ve Polonya Hükümetlerinin verdiği ödüllerin yanı sıra, Almanya Federal Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. Dr. Birol ayrıca 2007 yılında Avusturya Altın Onur Madalyası’na ve 2006 yılında Fransa tarafından Chevalier dans l‘ ordre des Palmes Academiques Nişanı’na layık görüldü. Bu ödüllerden önce 2005 yılında Türkiye Cumhuriyeti, 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve 2002 yılında da Rusya Bilimler Akademisi’nden ödüller aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler