1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Baysak eski lastikleri elektriğe çevirecek

Baysak eski lastikleri elektriğe çevirecek

Enerji Günlüğü - Baysak Geri Dönüşüm şirketi Osmaniye’de kullanılmış lastikleri işleyerek 10 MW gücünde elektrik üretecek.Baysak Geri Dönüşüm...

Baysak eski lastikleri elektriğe çevirecek

Enerji Günlüğü - Baysak Geri Dönüşüm şirketi Osmaniye’de kullanılmış lastikleri işleyerek 10 MW gücünde elektrik üretecek.

Baysak Geri Dönüşüm Uluslararası Nak. Otomotiv ve Dış Ticaret Ltd. Şti., Osmaniye İli, Toprakkalle İlçesi, Büyüktüysüz Mahallesi, Organize Sanayi Bölgesi, 101 Ada, 4 Nolu parselde, Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Kazanım ve Enerji Üretim Tesisi kurup işletmeyi planlıyor.

1.500.000 TL bedelli proje kapsamında, yılda 3.600 ton ömrünü tamamlamış atık lastiklerin (ÖTL), piroliz yöntemi ile bertaraf edilerek yıllık 1.440 ton/yıl karbon siyahı, 1.440 ton/yıl pirolitik yağ, 180 ton/yıl pirolitik gaz ve 540 ton/yıl hurda çelik tel üretilmesi planlanıyor. Bunun yanında geri kazanılacak prolitik gazdan ise 10 MW gücünde elektrik enerjisi elde edilmesi planlanıyor.

SÜRECİN İŞLEYİŞİ

Tesise getirilecek ömrünü tamamlamış lastik atıklar, öncelikle üzeri ve yanları kapalı beton zemin olan geçici depolama alanına alınacak. Geçici depolama alanında depolanan atık lastikler, buradan piroliz ünitesine gönderilerek oksijensiz ortamda ortalama 500-600 0C ısıl işleme tabi tutularak gazlaştırılacak. Piroliz ünitesindeki reaktörden çıkan gazların, soğutma kulesinden geçirilerek yoğuşması sağlanacak. Yoğuşan gazlar, pirolitik yağ ürünü haline gelecek, oluşan bu yağlar ise destilasyon ünitesinden geçirilip özel katalizörlerde işleme sonucunda dizel yakıt haline gelecek. Ortaya çıkacak bu yakıtın bir kısmı tesiste yer alacak jeneratöre verilerek elektrik üretimi için kullanılacak geri kalan kısmı ise satılacak. 

Yoğuşturulamayan gazlar ise, enerjisinden yararlanmak için yakma sistemine gönderilecek. Burada yakılacak gazlardan kaynaklı oluşacak enerji ise piroliz ünitesine gönderilecek. Piroliz ünitesinden çıkacak; pirolitik yağlardan dizel yakıt üretilecek. Bu yakıtın bir kısmından tesiste 10 MW gücünde elektrik enerjisi üretilecek. Geri kalan kısımının piyasaya satışı planlanıyor.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü
Önceki ve Sonraki Haberler