1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Hardal tohumu yakıtıyla 15 saatlik uçak seferi!

Hardal tohumu yakıtıyla 15 saatlik uçak seferi!

Enerji Günlüğü - Dünyada ilk kez bir yolcu uçağı hardal tohumlarından elde edilen biyoyakıtla 15 saat süren uluslararası bir sefer gerçekleştirdi.Avustralya'nın...

Hardal tohumu yakıtıyla 15 saatlik uçak seferi!

Enerji Günlüğü - Dünyada ilk kez bir yolcu uçağı hardal tohumlarından elde edilen biyoyakıtla 15 saat süren uluslararası bir sefer gerçekleştirdi.

Avustralya'nın Qantas Havayolları'na ait Boeing Dreamliner 787-9 modeli bir yolcu uçağı hardal tohumlarından elde edilen biyo yakıtla ilk uluslararası uçuşunu gerçekleştirdi. Los Angeles ile Melbourne arasındaki 15 saatlik uçuş herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlandı. Bu yolculuktaki karbon salımı ise eskiye oranla yüzde 7 daha az gerçekleşti.

Guardian gazetesinin haberine göre uçakta kullanılan harmanlanmış yakıtta yüzde 10 oranında hardal tohumunun endüstriyel türü brassica carinata bulunuyordu. Bir hektarlık hardal mahsülü 400 litre uçak yakıtı ya da bin 400 litre yenilenebilir dizel yakıt üretebiliyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında da atık yemeklik yağdan üretilen biyoyakıtla çalışan Çin sivil taşımacılık uçağı, Pasifik Okyanusu’nu aşarak ABD’nin Chicago kentine inmişti.

ATIK YAĞ İLE ÇALIŞAN ÇİN UÇAĞI OKYANUSU GEÇTİ

Önceki ve Sonraki Haberler