1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Albayrak: Enerjisa başardı, yeni halka arzlar bekliyoruz

Albayrak: Enerjisa başardı, yeni halka arzlar bekliyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Berat Albayrak, Enerjisa Enerji’nin halka arzının sektöre ve Türkiye’ye yönelik yabancı yatırımcı ilgisini ortaya...

Albayrak: Enerjisa başardı, yeni halka arzlar bekliyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Berat Albayrak, Enerjisa Enerji’nin halka arzının sektöre ve Türkiye’ye yönelik yabancı yatırımcı ilgisini ortaya koyduğunu belirterek, sektörden yeni halka arzlar beklediklerini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Hacı Ömer Sabancı Holding ve Alman enerji şirketi E.ON'un hissedarları olduğu Enerjisa Enerji AŞ’nin halka arz gong törenine katıldı. Albayrak, burada yaptığı konuşmada, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir enerji piyasasının, sağlam bir ekonomi için şart olduğunu vurguladı. Son 10 yılda ortalama yıllık 55 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştiğine dikkati çeken Albayrak, bu rakamın Türkiye'nin en son cari açığının neredeyse bir buçuk katı olduğunun altını çizdi. Enerji ithalatının cari açık üzerideki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla son dönemde enerji piyasalarının liberalizasyonu için gerekli reform ve teşvikleri çok hızlı bir şekilde hayata geçirdiklerini anlatan Albayrak “Bu adımlardan birinin de bugün başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini görmekten memnuniyet duyuyorum” diye konuştu. 

Sabancı: Enerjisa halka arzı ile rüyalarım gerçek oldu 

İSTİKRAR YOKSA YATIRIMCI GELMEZ

Özel sektörün yatırımlarını daha da hızlı yapabildiği, yatırımların önündeki yapısal sorunların giderildiği süreçleri ciddi anlamda hızlandırdıklarını anlatan Albayrak, yatırımcı dostu ve öngörülebilir bir enerji piyasasının, ekonominin rekabetçi yapısını sürdürebilmesi açısından da çok büyük önem taşıdığını kaydetti. Enerji gibi yatırım tutarlarının büyük, geri dönüşlerin de uzun vadeli olduğu bir piyasada yatırım yapmanın farklı dinamikleri olduğunu ifade eden Bakan Albayrak şöyle dedi: 

“Hiçbir yatırımcı siyasi istikrar ve piyasaya sahip olmayan bir ülkeye yatırım yapmak istemez. 2019'dan itibaren güçlü bir liderlik ve siyasi istikrarla hedeflere inşallah daha hızlı ilerleyeceğiz. Bugün dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında olan Türkiye, hedefini en büyük ilk 10 ekonomi arasında yer almak için yukarılara yazdı. Bunu gerçekleştirebilecek bütün enstrümanlar elimizde mevcut. Uygun rekabet ortamı, yatırım teşvikini sağlayan yasal düzenlemeler ve altyapılar, yeni pazarlara ulaşım kolaylığı, gelişmiş ulaşım altyapısının yanında siyasi istikrarı, artan nüfusu, eğitimli ve kaliteli işgücüyle ve bunun yanında ham madde ve ara girdilere erişim kolaylığı itibarıyla, Türkiye dünyadaki enerji kaynaklarının üçte ikisinin olduğu bir coğrafyada bu hedefe çok da uzakta değil.”

YABANCI SERMAYE GİRİŞİ ARTIYOR

Yerli sermayenin yatırım iştahının her yıl arttığı Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin de arttığını anlatan Albayrak “Türkiye 2002-2016 yılları arasında 180 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırımı çekti. Türkiye için menşei ne olursa olsun yatırım yapan her firma Türkiye firmasıdır, bizim firmamızdır. Bugün başta Avrupa olmak üzere yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasına girme ya da mevcutların operasyonunu daha da derinleştirme arzusu,Türkiye'nin güçlü ekonomi ve enerji vizyonuna duyulan güvenin en net göstergesidir” diye konuştu. 

TR’YE YATIRIM YAPAN KAYBETMEZ 

Elektrik dağıtım sektöründeki 12 lisanslı şirketin önemli kısmında yabancı hissedarların da bulunduğunu kaydeden Albayrak, bu alanda Alman, Japon, Çek ve dünyadan birçok firmanın yer aldığını anlattı. Albayrak, sadece dağıtım kısmında doğrudan ve dolaylı olarak yabancı yatırım tutarının 10 milyar liranın üzerinde olduğunu söyledi. Türkiye doğalgaz sektöründe ise dünyanın dört bir yanından 51 yabancı gerçek ve tüzel kişinin faaliyet gösterdiği anlatan Albayrak petrol sektöründeki duruma da değinerek şöyle konuştu: 

“Akaryakıt sektöründe dünyanın en büyük 10 şirketinden dördü faaliyetlerine uzun yıllardır devam ediyor. Sektördeki yabancı menşeli şirketlerin pazar payı yüzde 48’i aşmış. Rafinaj sektöründe ise bu yılın üçüncü çeyreği bitmeden Azeri SOCAR’ın STAR Rafinerisi de devreye girerek Türkiye için önemli bir yatırım daha hayata geçecek.”

ENERJİSA HALKA ARZI 

Enerjisa Enerji halka arzının da yabancı yatırımcının Türkiye enerji sektörüne yönelik yoğun ilgisini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Albayrak şunları söyledi: 

“Çok yoğun bir talep geldi. Şikayetler üzerine yerli yatırımcıya ayrılan payın yüzde 15’ten 24’e çıkması da yabancı ilgisinin ne kadar yoğun olduğunu gösteriyor. Bu yoğun ilgi, Enerjisa’nın halka arzıyla ilgili süreç inşallah sektördeki çok büyük bir dönüşümün başlangıcı olur. Diğer büyük enerji firmalarının da sonuna kadar arkalarında olduğumuzu ve yakın zamanda onların da halka arzını beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Öngörülebilir piyasalarla birlikte bir iki sene içerisinde Enerjisa’dan üretim tarafında da güzel gelişmeleri duyacağız. Global yatırım şirketlerinin ilgisinin yoğun olması özellikle altı çizilmesi gereken bir husus. Türkiye, son dönemde dünyada artan dalgalanma ortamında yatırımcılar için güvenli bir ortam sunuyor. Türkiye'ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi. Türkiye sağlam ekonomisi, sunduğu cazip fırsatları, iç pazarının büyüklüğü ve siyasi istikrarıyla yatırımcılar için her zaman güvenilir bir liman olmaya bugün olduğu gibi yarın da devam edecek.”

Elektrik dağıtımında yılda en az bir iki kere vatandaş memnuniyeti anketleri yaptıklarını ve üçüncüsünün de bir kaç ay içinde çıkacağını belirten Albayrak, “2016 ve 2017'de müşteri memnuniyeti ciddi anlamda arttı. Hala istediğimiz noktada değiliz ama ümit ediyorum 2019 gibi... Ne kadar müşteri memnuniyeti varsa şirketlere de o kadar havuç var” diye konuştu. 

Avrupa Mükemmelliyet Kalite Ödülü'nü de alacak enerji sektöründen bir şirketi de dört gözle beklediklerini ifade eden Bakan Albayrak “Bu Sabancı olursa ne ala. Bu hızla devam etmemiz lazım. Almanya’nın saygın bir kurumu olan E.ON gibi bir grupla ortaya koyduğunuz sinerji de inşallah bir ilki gerçekleştirmenize vesile olur. Enerjide kamu özel sektör sinerjisini en ileri noktaya taşıyarak vatandaşın en iyi hizmeti alabilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler