1. YAZARLAR

  2. Dr. Nejat TAMZOK

  3. Enerji Günlüğü’nün 6 yılı ve enerji gazeteciliği - Nejat TAMZOK
Dr. Nejat TAMZOK

Dr. Nejat TAMZOK

Yazarın Tüm Yazıları >

Enerji Günlüğü’nün 6 yılı ve enerji gazeteciliği - Nejat TAMZOK

DR. NEJAT TAMZOK

Enerji alanında uzmanlaşmış medya platformları arasında en ön sıralarda yer alan Enerji Günlüğü haber sitesi altıncı yılını da başarıyla tamamladı.

Enerji sektörü gibi son derece geniş ve bir o kadar da karmaşık bir alanda güncel yayın akışını altı yıl boyunca kesintisiz sağlayabilmek, internetteki sosyal platformları da başarıyla kullanarak yayınlarını zaman ve mekân gözetmeksizin okuyucunun karşısına getirebilmek, ancak çok büyük emekler harcayarak mümkün olabilir.

Bunun kolay bir iş olmadığını biliyorum. Sektörü yedi yirmi dört izlemek, sadece yurt içindeki gelişmeleri değil uluslararası alanda olup biteni de siteye taşımak gerekiyor. Haber peşinde koşturmalı, haber metinlerini yazmalı, her biri için fotoğraf ayarlamalı, web sitesinin pek çok teknik sorununa kafa yormalı, bu arada köşe yazılarını da organize etmelisin. Neredeyse, yaşamını dizinin üzerinde bir bilgisayarla sürdürmek zorundasın.

Takdir görmek için bu da yeterli olmaz. Çünkü aynı zamanda nitelikli işi de üretiyor olman lazım. Nitelikli iş, Google’dan yalan yanlış “kes-yapıştır” haberciliği ile ortaya çıkmaz. Okuyucu bunu anlar ve dönüp bakmaz bile. Haberi, sektörün içinde kendin bulmalısın.

İnandırıcı ve sürekli olabilmek için gazeteciliğin etik ilkelerinden ayrılmamak gerekir. Öncelikle haberler doğru olmalı. Bunun için mutlaka kontrol edilip doğrulatılmalı. Haber, tek bir açıdan değil, bütün yönleriyle okuyucuya aktarılmalı. Okuyucuyu kandırmaya yönelik “ŞOK! ŞOK!” ya da “FLAŞ! FLAŞ!” haberciliğinden uzak durarak dürüst gazetecilik yapılmalı.

Gazeteci bağımsız olmalı; politik, kurumsal ya da özel çıkarlar adına hareket etmemeli. İnandırıcı olabilmek için gazeteciliği “ticaret-siyaset-medya” üçgeninin dışında kalarak yapmalı. Enerji gazetecisi, herhangi bir enerji şirketinin adamı ya da bir enerji kaynağının fanatik savunucusu olmamalı.

Enerji alanındaki haberciliğin insanları doğrudan etkileyebilecek bir niteliği olduğu unutulmamalı. Nasıl kamu kurumundaki karar vericilerin ya da özel sektördeki yöneticilerin verdikleri hatalı kararlar ülke ve insanımız için zararlara yol açabilecekse, gazetecinin enerji konusundaki hatalı bir haber ya da yorumu da benzeri etkilere neden olabilir. Enerji gazeteciliği yapılırken bunun bilincinde olunmalı.

***

Ülkemizi ekonomik alanda zorlayan sorunların en başında enerji gelmekte. Türkiye, enerji ve doğal kaynaklar alanında çözüm bekleyen ya da alternatif politikaların geliştirilmesini gerektiren sayısız sorunla karşı karşıya. Doğal kaynakların arama ve işletmesinden nükleer enerjiye, enerji verimliliği ya da tasarrufundan serbest piyasa meselelerine, yatırım/sermaye darboğazından kurumsal yapılardaki problemlere, yerli imalat/teknoloji sorunlarına kadar pek çok alan bilgi kirliliğinden kurtulmayı ve daha derinlikli bakış açılarıyla ele alınmayı beklemekte.

Böyle bir alanda tarafsız, bağımsız ve sorumlu gazeteciliğin en iyi örneklerinden birini veren, sadece haberle yetinmeyerek köşe yazıları ya da “özel dosyalar” vasıtasıyla enerji alanının bütününe yayılan bir düşünce üretiminin, sektörel tartışmaların okuyucuya aktarılmasını, dahası bu süreçlere okuyucu kitlesinin de dâhil edilebilmesini mümkün kılan Mehmet Kara ve arkadaşlarını kutluyorum.

Altı yılda büyüttükleri haber sitesiyle ülkemiz enerji sektöründe çalışan ya da bu alana ilgi duyanlar için enerji alanındaki gelişmelere istedikleri anda ve istedikleri yerden, en kısa sürede ve herkesten önce ulaşabilecekleri etkili bir platform yarattılar.

İşyerindeki toplantı masasının başında ya da şantiyedeki mesaisi sırasında yöneticilerin ya da çalışanların, dahası diğer medya temsilcilerinin ellerindeki telefon ya da tabletler vasıtasıyla tüm bir sektörü avuçlarının içinde hissedebilme ayrıcalığı ülkemizde pek çok sektör için mevcut değil. Enerji Günlüğü, enerji sektörü için bu ayrıcalığı sağlamakta.

2012 yılında yayın hayatına başlayan ve benim de köşe yazarları arasında olmaktan büyük keyif aldığım Enerji Günlüğü’nün, bugün geldiği noktada, ülkemiz enerji sektöründe çok önemli bir görev üstlendiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Dr. Nejat Tamzok – 12 Mart 2018 / ANKARA

[email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar