1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Areva ve Siemens Finlandiya’da nükleer gecikme ödemesi yapacak

Areva ve Siemens Finlandiya’da nükleer gecikme ödemesi yapacak

Enerji Günlüğü - Finlandiya’da Olkiluoto 3 Nükleer Santrali’ni kurmakta olan Areva ve Siemens, yaşanan gecikme ve maliyet aşımları için 450 milyon...

Areva ve Siemens Finlandiya’da nükleer gecikme ödemesi yapacak

Enerji Günlüğü - Finlandiya’da Olkiluoto 3 Nükleer Santrali’ni kurmakta olan Areva ve Siemens, yaşanan gecikme ve maliyet aşımları için 450 milyon euro ödeyecek.

Fransız enerji şirketi Areva ve Alman Siemens, uzun süredir devam eden bir anlaşmazlıkta çözüm sağladı. İki şirket, Finlandiya’da Teollisuuden Voima (TVO) için inşa ettikleri Olkiluoto 3 Nükleer Santrali’nde maliyet aşımları ve ertelemeler için 450 milyon euro (400 milyon sterlin) ödeme yapacak.

İlk planlamaya göre 2009 yılında elektrik üretimine başlayacak olan Finlandiya’nın beşinci ve en büyük nükleer santralinin kurulum çalışmaları henüz bitirilebilmiş değil. Yine 2003 yılında imzalanan anlaşmada 3.2 milyar euro olarak belirlenen maliyetin de yaklaşık 5.5 milyar euro olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle taraflar tahkim mahkemesinde birbirlerinden milyarlarca euro talep ediyorlar. 

Fransız nükleer enerji şirketi Areva, Mayıs 2019'da çalışması muhtemel olan santralin tamamlanması için gereken tüm kaynakları sağlayacağını açıkladı. 

Santral tamamlandığında Finlandiya’nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak.

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler