1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Teşviklerin yüzde 55’i yabancı sermayeli şirketlere

Teşviklerin yüzde 55’i yabancı sermayeli şirketlere

Enerji Günlüğü - TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, 2017’de 178 milyon dolarlık yatırım teşvikinin yüzde 55’inin yabancı sermayeli...

Teşviklerin yüzde 55’i yabancı sermayeli şirketlere

Enerji Günlüğü - TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, 2017’de 178 milyon dolarlık yatırım teşvikinin yüzde 55’inin yabancı sermayeli firmalarca kullanıldığını söyledi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu öncesinde düzenlenen basına açık toplantıda konuştu. Yatırım ortamının, iç pazar ve küresel pazarın sürdürülebilir olmasının önemine vurgu yapan Altunyaldız şöyle konuştu:

“Türkiye her zaman yapılan yatırıma geri dönüşü en hızlı olan ve bunu garanti eden ülke konumunda oldu. Türkiye 2002’den bu yana doğrudan yabancı sermaye ile yatırım yapılan çok önemli bir ülke konumuna geldi. Yabancı sermayeli bir şirket kurulduğu anda bizim açımızdan Türk şirketi olarak kabul görür. Biz Kurulan şirketlerin yerli ya da yabancı sermayeli olduklarına bakmadık. Yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’de kalıcı olmalarını ve kendilerini evlerinde hissetmeleri için ne gerekiyorsa onu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Önceliğimiz yatırımcıların hak ve hukuklarının korunması oldu. Güven, sürdürülebilirlik ve öngörülebilirliğe önem verdik.”

Türkiye’nin özel sektör odaklı bir büyüme hedeflediğini kaydeden Ziya Altunyaldız şöyle devam etti:

“2002 yılından bu yana 194 milyar dolar doğrudan yatırımı ülkeye çekebildik. 2002 öncesinde yatırım artışı yüzde 5 civarındayken bu oran yüzde 10’a yükseldi. Çin ve Hindistan’dan sonra milli gelire oranla en fazla yatırım yapılan ülkeyiz. OECD ülkeleri içerisinde en fazla büyüyen ülke olmaya devam edeceğimize dair çok net tespitler var. Türkiye’nin ekonomisi 2017 yılında en fazla büyüyen ekonomi oldu. 2017’de 178 milyon dolarlık yatırım teşvikinin yüzde 55’ini yabancı sermaye aldı.”

TÜRKİYE EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKELER ARASINDA

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem de, Türkiye’nin yatırım potansiyeline inandıklarını belirterek, mevcut yatırımların arttırılması ve iyileştirilmesi için çalıştıklarını vurguladı. Erdem, “Türkiye geçen yıl en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldı. 2017 yılı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü geçici verilerine göre dünyada yatırım akışı yüzde 16 düştü. Dünyada küresel sermayeden doğrudan yüzde 1 oranında pay alıyoruz. 2017’de gerçekleşen büyümenin devamı için hız kesmeden çalışmamız gerekiyor. Bu konuda Avrupa Birliği üyelik süreci ve Gümrük Birliği modernizasyonu önemli” diye konuştu.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler