1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Trump’tan Venezuela’nın dijital para birimine yasak!

Trump’tan Venezuela’nın dijital para birimine yasak!

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’nın ABD yaptırımlarını aşmak ve ekonomisini toparlamak için çıkardığı ve ülkenin zengin...

Trump’tan Venezuela’nın dijital para birimine yasak!

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’nın ABD yaptırımlarını aşmak ve ekonomisini toparlamak için çıkardığı ve ülkenin zengin petrol rezervleri tarafından desteklenen petro adlı kripto para birimi ile yapılan tüm finansal işlemleri yasakladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ABD liderliğindeki finansal yaptırımları aşmak ve çökmüş ekonomiyi desteklemek için çıkardıkları ve ülkenin zengin petrol rezervleri tarafından desteklenen "petro" isimli yeni kripto para birimi ile yapılan tüm finansal işlemleri yasakladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Trump, bu ülkeye yönelik yaptırımları genişleten bir kararname imzaladı. Kararnamede, "Venezuela hükümeti tarafından ya da Venezuela hükümeti adına 9 Ocak 2018 tarihinden itibaren çıkarılan dijital para birimlerine yönelik tüm işlemler, Amerikalı kişilere ve ABD içinde bugünden geçerli olmak üzere yasaklanmıştır.” denildi. Açıklamada ayrıca ABD Hazine Bakanlığı’nın yasağın etkili şekilde uygulanması için gerekli adımları atma yetkisine sahip olduğu da vurgulandı.

Toplamda 100 milyon Petro basılacağını açıklayan Maduro yönetimi, bunun 38,4 milyonluk bölümünü birim başına 60 dolardan ön satışa sunmuştu.  19 Mart'a kadar devam edecek ön satışların ardından 20 Mart'tan 44 milyon Petro'nun daha aynı referans fiyatıyla piyasaya sürüleceği bildirilmişti.

VENEZUELA’NIN ABD’YE PETROL İHRACI 15 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Öte yandan Venezuela'nın ABD'ye petrol ihracatı 15 yılın en düşük seviyesine indi. Petrol üretimi son iki yılda yüzde 50 azalan Venezuela'nın ABD'ye olan ham petrol ihracatı 2018 yılı Şubat ayında son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'nın ABD'ye ihracatı Şubat ayında Ocak ayına göre yüzde 21 ve 2017 Şubat ayına göre yüzde 43 azalarak 378.643 varil/gün seviyesine geriledi. 

OPEC verilerine göre Venezuela'nın petrol üretimi de Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 10 civarında azalarak 1 milyon 586 bin varil/gün oldu. Bu, 1950'lerden bu yana görülen en düşük üretim miktarı olarak kayıtlara geçti. Venezuela'nın petrol üretimi 2017'de son 28 yılın en düşük seviyesine inmişti.

VENEZUELA PETROL DESTEKLİ KRİPTO PARADAN 100 MİLYON ADET BASACAK

VENEZUELA'DAN PETROL DESTEKLİ KRİPTO PARA HAMLESİ

 

 
Önceki ve Sonraki Haberler