1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kaçakçılık soruşturmasıyla kapanan istasyonlara af yok

Kaçakçılık soruşturmasıyla kapanan istasyonlara af yok

Enerji Günlüğü - Kaçakçılık soruşturması nedeniyle mühürlenen akaryakıt istasyonu mülk sahiplerine bir seferliğine af getiren ve Torba Kanun tasarısına...

Kaçakçılık soruşturmasıyla kapanan istasyonlara af yok

Enerji Günlüğü - Kaçakçılık soruşturması nedeniyle mühürlenen akaryakıt istasyonu mülk sahiplerine bir seferliğine af getiren ve Torba Kanun tasarısına eklenen geçici madde AK Parti ve HDP milletvekillerinin önergeleriyle geri çekildi. 

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Kanun Tasarısı’ndaki akaryakıt sektörünü ilgilendiren geçici 65. madde geri çekildi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında iki AK Parti milletvekilinin önerisiyle Tasarı’ya eklenen madde, 2013 yılından önce kiraya verdikleri istasyonları, işleticinin kaçakçılık yaptığı gerekçesiyle mühürlenen istasyon sahiplerine bir seferliğine af getiriyordu. 

TBMM Genel Kurul’undaki görüşmeler sırasında AK Parti ve HDP milletvekillerinin verdikleri iki ayrı önergenin kabul görmesiyle söz konusu madde Tasarı’dan çıkarıldı. 

AK Parti ve HDP milletvekillerinin verdikleri önergeler ve gerekçeleri sırasıyla şöyle;

AK Parti Önergesi: Görüşülmekte olan 533 sıra sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının çerçeve 65’inci maddesinin Tasarıdan çıkarılmasını ve diğer maddelerin buna göre teselsül ettirilmesini arz ve teklif ederiz.

Gerekçe: Görüşülmekte olan Tasarının çerçeve 65’inci maddesiyle 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa eklenmesi öngörülen geçici maddenin Tasarıdan çıkarılarak mevcut uygulamanın devamı amaçlanmaktadır.

HDP Önergesi: Görüşülmekte olan 533 sıra sayılı Kanun Tasarısının 65’inci maddesinin tasarı metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.

Gerekçe: Yapılan düzenleme ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na geçici madde eklenmiştir. Ancak madde Komisyon aşamasında metne dâhil olmuştur. Dolayısıyla, üzerinde yeterince görüşme yapılmadan ve her şeyden önemlisi, ilgili ihtisas komisyonunda tartışılmadan kanunlaşmasını yasama faaliyetleri açısından sakıncalı buluyoruz. 

PÜİS VE EPGİS FARKLI BAKIYORDU

Yaklaşık 500 kapalı akaryakıt istasyonuna af getirmesi beklenen tek seferlik af önerisi konusunda, akaryakıt sektöründe örgütlü sendikalar birbirinden farklı yaklaşmıştı. Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS), mülk sahiplerinin mağdur edildiği gerekçesiyle desteklerken, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), mülk sahiplerinin de bile bile kaçakçılığa zemin hazırlayacak şekilde istasyonlarını kiraya verdiklerini ve bundan sonra da verebileceklerini idida ederek affa karşı çıkmıştı. 

 

Kiracısı yüzünden istasyonu kapanan mülk sahiplerine af 

EPGİS: Akaryakıt kaçakçılarının affına karşıyız 

Önceki ve Sonraki Haberler