1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2017’de yenilenebilir enerji işlemleri yüzde 28 arttı

2017’de yenilenebilir enerji işlemleri yüzde 28 arttı

Enerji Günlüğü - Küresel elektrik ve altyapı piyasalarında gerçekleştirilen işlemlerin 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı 2017 yılında yenilenebilir...

2017’de yenilenebilir enerji işlemleri yüzde 28 arttı

Enerji Günlüğü - Küresel elektrik ve altyapı piyasalarında gerçekleştirilen işlemlerin 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı 2017 yılında yenilenebilir enerji işlemlerinde yüzde 28 artış yaşandı.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Enerji Sektörü İşlem ve Trendleri: 2017 Değerlendirmesi ve 2018 Görünümü Raporu sonuçlarına göre, elektrik ve altyapı piyasalarında küresel olarak gerçekleştirilen işlemler geçtiğimiz yıl hem değer hem de hacim bakımından 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2017 yılında 200,2 milyar dolar değerinde 516 adet işlem gerçekleştirildi. Yenilenebilir enerji işlemlerinde yüzde 28 artış yaşandı.

Geçtiğimiz yıl 42,8 milyar dolar değerinde yenilenebilir enerji işlemi gerçekleştirilirken, yenilenebilir enerjiye yatırım bir buçuk kat artış gösterdi. Yenilenebilir enerji işlemlerinin değer olarak üçte birinden fazlası (15,1 milyar dolar) Avrupa merkezli olarak gerçekleşti.

TOPLAM İŞLEM DEĞERİNİN YARISI İLETİM VE DAĞITIM

Yatırımcıların uzun vadeli ve istikrarlı getiri sağlama arayışında olma arayışı ile birlikte iletim - dağıtım işlemleri 2017 yılında total işlem değerinin %50,1’ini (100,3 milyar dolar) oluşturdu. 

Öte yandan raporda toplam işlem hacminde bir önceki yıla göre % 10 oranında yükseliş görülmesinde yenilenebilir enerji işlemlerinde % 28 artış yaşanmasının etkili olduğu belirtiliyor. 

BİRLEŞME VE SATIN ALMA FAALİYETLERİ HIZ KAZANDI

Raporun sonuçlarına göre özellikle Avrupa ve ABD’deki bağımsız elektrik üreticilerinde işlem değerlerinin iki kattan fazla yükseliş göstermesi ile birlikte birleşme ve satın alma faaliyetleri hız kazandı. Bağımsız elektrik üreticilerinin gerçekleştirdiği işlemlerin değeri 2016’da 15,2 milyar dolar seviyesinde iken, 2017’de 33 milyar dolara ulaştı. 

Bununla birlikte yeni enerji teknolojilere odaklı start-up şirketleri ise 746 milyon dolar fon temin etti. Raporda söz konusu rakamın 253 milyon dolarlık kısmının enerji hizmetleri odaklı olduğu ifade ediliyor. 

İŞLEMLERİN YARISINDAN FAZLASI ABD’DE GERÇEKLEŞTİ

2017 yılında gerçekleşen 200 milyar doların üzerindeki işlemlerin yarısından fazlası ABD de gerçekleşti. Avrupa piyasasında ise yenilebilir enerji işlemleri ve iletim dağıtım işlemleri önceliği aldı. Avrupa piyasası konvansiyonel enerji üretimi tarafında cazip görünmüyor. 

YURTDIŞINA EN FAZLA YATIRIM YAPAN ÜLKELER ÇİN VE KANADA

Rapor ile ilgili değerlendirmede bulunan EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Erkan Baykuş, “Yurtdışı yatırımlarda birinci ve ikinci sıralarda Çin ve Kanada’yı görüyoruz.Bu iki ülke yabancı yatırımcı olarak dünyanın birçok bölgesine yaklaşık 46 milyar dolarlık elektrik ve altyapı işlemi gerçekleştirdi. Bu da toplam yabancı yatırımın yarısına yakın bir rakamı teşkil ediyor. Türkiye olarak bizde bu yabancı elektrik yatırım pastasından daha büyük paylar alabilmek için çabalarımızı artırmalıyız.” Amerika kıtasının büyüme gündeminde yenilenebilir enerji en üst sırada Amerika kıtasında işlem değeri 102,2 milyar dolara ulaşarak 8 yıl sonra ilk kez 100 milyar dolar seviyesini aştı. ABD 87,9 milyar dolarla hacmin büyük kısmının gerçekleştiği ülke oldu. İşlemlerin 29,4 milyar dolarlık bölümü elektrik şebekesi alanında gerçekleşti. 28,4 milyar dolarlık anlaşma entegre varlıklar üzerinde olurken, üretim alanındaki yatırımlar 24 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde yenilenebilir enerji ile ilgili işlemler 14,2 milyar dolara yükseldi. Yenilenebilir enerji anlaşmaları yıllık bazda hacim olarak %28 büyürken, işlem değerindeki artış %71’i buldu. Avrupa piyasasını yenilenebilir enerji canlandırdı Avrupa’da işlem hacmi %11 artarak 213 oldu. İşlem değeri ise 50,3 milyar dolar ile 2016 seviyelerinde gerçekleşti. Toplam işlem değerinin % 30’u yenilenebilir enerjide gerçekleşirken, dağıtım %27 ve üretim %26’lık bir kısmı oluşturdu. Asya-Pasifik’te kamu politikaları büyümeyi destekledi Asya-Pasifik, 2017 yılında ılımlı bir büyüme kaydeden tek bölge oldu. Toplam işlem değeri %14 artarak 46,7 milyar dolara yükseldi. Geleneksel üretim hariç tüm alt segmentlerde artış yaşandı. Yenilenebilir enerjide işlem değeri yıllık bazda %72 arttı ve 13,5 milyar dolara yükseldi. Söz konusu yüksek büyümede kamu politikaları belirleyici oldu. Türkiye olarak bizde bu yabancı elektrik yatırım pastasından daha büyük paylar alabilmek için çabalarımızı artırmalıyız.” dedi.

 
Önceki ve Sonraki Haberler