1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. TAEK, Akkuyu’ya inşaat lisansı verdi

TAEK, Akkuyu’ya inşaat lisansı verdi

Enerji Günlüğü – TAEK, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci ünitesi için inşaat lisansı...

TAEK, Akkuyu’ya inşaat lisansı verdi

Enerji Günlüğü – TAEK, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci ünitesi için inşaat lisansı verildiğini duyurdu.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından temeli atılacak olan 4 üniteli toplam 4 bin 800 MW’lık kurulu güce sahip olacak Akkuyu NGS’nin birinci ünitesi olan bin 200 MW’lık ünite için inşaat izni belirtti.

Akkuyu NGS Projesinin, Mersin-Akkuyu sahasında nükleer santral kurmak ve işletmek üzere 12 Mayıs 2010’da, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan hükümetler arası anlaşma ile başlatıldığı anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı sürecinin tamamlanması neticesinde, nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santrali’nin birinci ünitesi inşası için TAEK tarafından inşaat lisansı verilmesine karar verilmiştir.”

TAEK’ten yapılan açıklamada, Akkuyu sahasının 1976’da Atom Enerjisi Komisyonu tarafından lisanslandığı ve yer raporu güncellenerek Aralık 2013’te onaylandığı belirtildi.

KURULU GÜÇ 4 BİN 800 MW OLACAK

Akkuyu NGS’de toplam 4 nükleer ünite inşa edilecek. Her bir ünitenin kurulu gücü bin 200 MW olurken, toplamda 4 bin 800 MW’lık kurulu güce sahip olacak. Santral işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. İnşaatın yoğun olduğu dönemde 10 bin kişi 60 yıllık işletme döneminde ise 3 bin 500 kişi görev alacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler