1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yılmaz: Sırtımızı rüzgara, yüzümüzü güneşe çevirmeliyiz

Yılmaz: Sırtımızı rüzgara, yüzümüzü güneşe çevirmeliyiz

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklarını sonuna kadar kullanması gerektiğini belirterek “Biz sırtımızı...

Yılmaz: Sırtımızı rüzgara, yüzümüzü güneşe çevirmeliyiz

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklarını sonuna kadar kullanması gerektiğini belirterek “Biz sırtımızı rüzgara vereceğiz, yüzümüzü güneşe döneceğiz” dedi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin jeotermal, güneş, rüzgar ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını sonuna kadar kullanmak zorunda olduğunu vurguladı. Türkiye’nin konvansiyonel yakıtlar açısından fazla kaynağa sahip olmadığına işaret eden Yılmaz “Ama coğrafi statümüz ve yenilenebilir potansiyelimizle Türkiye gelecekte enerjide çok önemli bir rol üstlenecektir” dedi. 

LİSANSSIZDA 5 BİN MW SEVİYELERİNİ ZORLUYORUZ

Bugün Türkiye’nin lisanssız enerji kurulumlarında 5 bin MW seviyelerini zorladığını dile getiren Yılmaz, “İnşallah bunu gelecek yıl aşıp, uzun vadede 6.7 bin MW’lere ulaşacak lisanssız GES projelerimizi var. Bunun dışında YEKA ihalelerini de katarsak ve sanayi katkısını düşündüğümüz takdirde ciddi avantajlar elde edeceğiz.” Dedi. 

Yılmaz rüzgar enerjisinde 10 bin MW’nin üzerinde verilmiş lisanslar olduğunu ve gelecek birkaç yıl içinde sisteme kazandırılması halinde 2023’e kadar hedeflerin yakalanabileceğini kaydetti. Türkiye’nin bir de güneş potansiyeli olduğunu belirten Yılmaz, “Biz sırtımızı rüzgara vereceğiz, yüzümüzü güneşe döneceğiz. Biz bu yenilenebilir enerji politikasını gerçekleştirdiğimizde enerji açığımızı kapatmada çok önemli adımlar atacağız. Bunları çok da uzun olmayan bir gelecekte göreceğiz.” İfadesini kullandı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DÜNYA GÜNDEMİNİN ORTAK KONUSU

Dünya gündeminin ortak konularından birinin iklim değişikliği olduğunu ve yenilenebilir enerjinin enerji ve çevrenin tezat kavramlar olmadığının teyit edileceği bir alan olduğunu kaydeden Yılmaz şunları kaydetti: 

“Son yıllarda yatırım maliyetlerindeki muazzam iyileşme bu kaynakların konvansiyonel kaynaklarla rekabet edebilmesini sağlamıştır. Elektrikte kurulu gücümüz son 15 yılda 36 bin MW’den 87 bn MW’lere ulaştı, 90 bin MW’lere doğru gidiyoruz. 

Bunun içinde yenilenebilir kaynakların payı yüzde 46. Bu kaynaklardan üretilen elektriğin toplam içindeki payı ise yüzde 30’u aştı. Yani aslında Türkiye 2023 yılı için yüzde 30 yenilenebilir kaynaklara dayanma hedefini şu an için yakalamış durumda. Dünya ve canlılık hassas bir denge üzerine kurulu. İnsan ise bu dengeye saygı göstermek, ihtiyaçlarını karşılarken bunu bozmamakla mükelleftir. Ancak insanoğlu bencilliği yüzünden bunu bozmuş, küresel ısınma ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya gelmiştir. Hem çevre bilinci hem milli enerji politikası gereği, yenilenebilir kaynakların payını artırma çalışmalarına devam edeceğiz. Karbon salımını azaltma önemli hale geldi. Daha verimli enerji tüketimi esastır.”

ÇATI ÜZERİ GES’LER YAYGINLAŞACAK

Yılmaz, EPDK olarak hazırladıkları çatı mevzuat düzenlemesinin büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Yapılan düzenlemelerden sonra çatı üzeri GES’ler yaygınlaşacaktır. Bunlar elektrik tüketicisini aynı zamanda üretici hale geçirmesi, tüketildiği noktada üretilmesi ve sistemdeki kayıp kaçağın azaltılmasıyla piyasa işleyişine katkı sağlayacaktır. Enerji ithalatı ihtiyacını azaltmak cari açığı ve makro ekonomik göstergelere olumlu etki yapacak. Çatı GES'lerde yatırım maliyetinin zamanla azalması, destekleme fiyatı ve döviz kurları dikkate alındığında daha çok kişinin PV çatı sistemine yöneleceğini düşünüyoruz. Ancak bunun önemli ölçüde bilgi birikimi ve tecrübe gerekiyor. Yatırımcıların olumsuzlukla karşılaşmamak için gerekli piyasa araştırmasını yaparak karar almaları önemli.” dedi. 

DOĞAL GAZ İLE KARABON SALIMI YARI YARIYA AZALDI

Yılmaz, 2017 yılında 13 milyon konut abonesinin 13.5 milyar m3 doğalgaz tükettiğini ve bu nedenle yüzde 50 oranında daha az karbon salımı gerçekleştiğini ifade etti. 

Yılmaz, “Bu yılın sonunda inşallah gaz ulaşmayan il kalmayacak, gaz tüketilen ilçe sayısı da 524’ü aşacak. Bu alana yapılan 1.7 milyar liralık yatırım sadece sektörün büyümesi değil, ülkedeki karbon salımının azaltılması açısından da büyük önem taşıyor. Bu vesileyle gaz sektörüne gayretleri için teşekkür ediyorum. Ancak bu yeterli değil. EPDK olarak gerekli düzenlemeleri yaptık. Boru hattı ulaşmayan yerlere CNG ve LNG ile gaz ulaştırabilmenin altyapısını hazırladık. Ülkenin her köşesine temiz doğalgazı ulaştırma gayretlerinin sürmesini bekliyoruz.” dedi.

DOĞAL GAZ TİCARETİ EYLÜL SONRASI ENERJİ BORSASINDA 

Doğalgaz ticaretinin Enerji borsasında yapılması için de gerekli düzenlemeleri hazırladıklarını ve şu anda elektronik olarak deneme sürecinde olduklarını da sözlerine ekleyen Yılmaz, Eylül”den sonra doğalgaz ticaretinin enerji borsasında gerçekleşeceğini kaydetti. Yılmaz, “Enerji ticaret merkezi olabilmemiz için bu kaçınılmazdı. Bu düzenlemeyi yaptık, inşallah sektör gelecekte doğalgaz ticaretinin de borsada yürümesi büyük önem arz ediyor.”

Mehmet KARA -Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler