1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Örge: Jeotermali ‘Beşi Bir Yerde’ kullanıyoruz

Örge: Jeotermali ‘Beşi Bir Yerde’ kullanıyoruz

Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ömer Harun Örge, jeotermal kaynağı elektrik üretme, termal tesisleri besleme, ısıtma, tarıma dayalı buhar temini ve karbondioksitin sanayide tekrar kullanımı için kullandıklarını söyledi.

Örge: Jeotermali ‘Beşi Bir Yerde’ kullanıyoruz

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ömer Harun Örge, jeotermali elektrik üretme, termal tesisleri besleme, ısıtma, tarıma dayalı buhar temini ve karbondioksitin sanayide tekrar kullanımı için değerlendirdiklerini söyledi.

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın ikinci gününde gerçekleştirilen Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği (TÜRKOTED) özel oturumunda konuşan Zorlu Enerji İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Harun Örge, jeotermal santrallerinde sadece elektrik üretmediklerini, jeotermal sahalarda farklı üretim alanlarında da yer aldıklarını belirtti. Örge, termal tesisleri besleyerek buhar türbinlerine katkı sağladıklarını, Kızıldere III JES’in Buharkent’i beslediğini, Denizli Sarayköy’de tarıma dayalı tesislere buhar temini sağladıklarını, Kızıldere JES’te bir de karbondioksit tesisleri bulunduğunu ve bu tesisle karbondioksidin sanayide tekrar kullanılmasını sağladıklarını kaydetti. Örge tüm bu nedenlerden dolayı jeotermal kaynaklar için “Beşi Bir Yerde” ifadesini kullandı. 

Kojenerasyona ilk başlayan gruplardan biri olarak Zorlu Enerji’nin jeotermal kapasitesinin toplamda 295 MWa ulaştığını kaydeden Örge, yeraltındaki bu kaynağın vahşice değil kontrollü bir şekilde kullanılmasını amaçladıklarını söyledi. 

JEOTERMAL SUDAKİ LİTYUM İÇİN AR-GE ÇALIŞMASI YAPIYORUZ

Bu sene içinde araçlar için pil üretimine start verdiklerini belirten Örge, Yaptığımız incelemelerde jeotermal sularının içinde ciddi oranda lityum var. Şu anda bataryaya önem veren bir firma olarak jeotermal sahalardaki suların içerisinde bulunan bu lityumu nasıl değerlendirebileceğimizi de araştırıyoruz.” dedi. Örge bu alanda çalışmalarının tamamen Ar-Ge aşamasında, diğer bir deyişle emekleme aşamasında olduğunu belirtti.

Türkiye’nin jeotermal enerjide dünyada binler klübüne girdiğini ve bunun çok büyük bir başarı olduğunu belirten Örge, jeotermalin Türkiye’ye katkısının çok fazla olduğunu ve doğru uygulandığı zaman getirisinin de çok fazla olduğunu kaydetti.

Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler