1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İlhan: Biyokütle yatırımcısı devlet teşviki için acele etmeli

İlhan: Biyokütle yatırımcısı devlet teşviki için acele etmeli

Enerji Günlüğü - MİMSAN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, devletin biyokütle yatırımına verdiği teşvikin sona ermesine 2.5 yıl gibi bir süre...

İlhan: Biyokütle yatırımcısı devlet teşviki için acele etmeli

Enerji Günlüğü - MİMSAN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, devletin biyokütle yatırımına verdiği teşvikin sona ermesine 2.5 yıl gibi bir süre kaldığına dikkat çekerek yatırımcıların elini çabuk tutması gerektiğini söyledi. 

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın son gününde gerçekleştirilen ‘Yenilenebilir Enerji Sektöründe Yerli Ekipman Üretimi’ ENSİA Özel Oturumu’nda konuşan MİMSAN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan “Çok daha büyük desteklere aslında ihtiyacımız var ama malesef yetersiz. Devletimiz az da olsa bir destek verdi ve bunun 2.5 yıl gbi az bir zamanı kaldı. Yatırımcının elini çabuk tutması gerekiyor” dedi.

Yerli yatırımcının uzun vadeli işlere çok fazla yanaşmadığına dikkat eken İlhan, kendilerinin de bu nedenle gün içinde değilse bile yıl içinde paraya dönüşecek bir yaklaşım geliştirdiklerini kaydetti. 

BU FIRSATI KAÇIRMAMAK LAZIM

Gazlaştırmada da devletin MW başına altı dolar, toplamda da 10 dolar teşvik verdiğini belirten İlhan “10 MW’lık bir sistem için total yatırımın neredeyse üçte birini devlet karşılamış oluyor. İlk yatırımı yaparken beş yıl içinde sistem kendisini amorti eder mantığıyla devlet de bir miktar katkı sağlıyor. Bunu kaçırmamak lazım” dedi.

ATIK ENERJİSİNE DEVLET MW BAŞINA 4 DOLAR DESTEK VERİYOR

Atık enerjisinde de devlet desteği olduğunu kaydeden İlhan şöyle konuştu: 

“Tüm termik santrallerde termal enerjinin yaklaşık 3 katı kadarını soğutma sistemiyle havaya atmak zorundasınız. Bu atılan enerjiyi soğuk bölgeler şehir ısıtmalarında kullanmaktadır. Mesela Stockholm’deki ısıtma atık ısısı ile sağlanmaktadır. Aslında ısıtmaya ihtiyaç olan bölgelerimiz var Erzurum gibi. Bir de soğutmaya ihtiyaç duyan bölgelerimiz var ikisi için de kullanılabilir. Bir de proseste kullanılabilir bu atık enerji. Atık buharla fabrikaların proses için ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayabilirsiniz. Mesela tavuk gübresi var ve bertaraf edilmesi gerekiyor ve bertarafı için kurutmanız gerekiyor. Burada da atık enerjisini kullandığınız için devlet her MW için 4 dolar destek vermektedir. Devlet bu desteği baştan vermektedir.” 

Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler