1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Form Kolejleri karbon ayak izini yarıya indirecek

Form Kolejleri karbon ayak izini yarıya indirecek

Enerji Günlüğü - Form Kolejleri, 2020’ye kadar tüm tüm kampüslerinde karbon ayak izini yarıya indirmeyi hedefliyor.Form Kolejleri kurucuları ve okul yöneticilerinin...

Form Kolejleri karbon ayak izini yarıya indirecek

Enerji Günlüğü - Form Kolejleri, 2020’ye kadar tüm tüm kampüslerinde karbon ayak izini yarıya indirmeyi hedefliyor.

Form Kolejleri kurucuları ve okul yöneticilerinin verdiği destekle okullarında karbon ayak izini 2020’ye kadar yarıya indirecek. Öncelikli hedef, kampüslerinin yer aldığı iller olan İstanbul, İzmir ve Kocaeli (Gebze) bölgelerinden bu konuya dikkat çekerek tüm eğitim kurumları arasında bir farkındalık oluşturmak. 

TEMEL İLERLEME NOKTALARI

Okullarındaki karbon ayak izi azaltma faaliyetinin temel işlerini tamamlayan ve geliştiren projelere odaklanacak olan Kolej, bunun için ilerleme noktalarını şöyle açıkladı:

“Öğrencileri dahil ediyoruz

Sürdürülebilirlik müfredat üzerindedir, bu nedenle öğrencileri okul çevresinde pratik projelere dahil etmek için planlamalar yapıyoruz. Bununla ilgili “Karbon Dedektifleri” proje yarışması düzenleyecek ve bu kapsamda öğrencilerimize enerji sayaçlarını okumayı, enerji tüketimini izlemeyi, rapor etmeyi ve bu tüketimi azaltmak için çözüm önerileriyle proje geliştirmeyi öğretiyoruz.

Satın almanın gücünü kullanıyoruz

Öğrencilerimizin satın alma davranışları ile ilgili farkındalık oluşturuyoruz. Enerji tasarruflu elektronik aletler, Türkiye’de üretilen kıyafetler, beslenme alışkanlıkları, geri dönüşümlü ürünler tüketilmesine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz.

Okul binalarımız için yeşil çözümler üretiyoruz

Yağmur sularının, depolanması, enerji tasarruflu ampuller, su tüketiminin azaltılması, tüm eğitim alanlarının doğal aydınlatılmasına yönelik alınan mimari önlemler, bina yapımında kullanılan yapı malzemelerinin kalitesi ve tüm bu süreçlerin sertifikalandırılması temel hedeflerimiz arasında bulunuyor.

Okul Gezileri

Seyahatlerde; tren tercih etmek, okul bölgelerinde bisiklet kiralama alanları oluşturmak, kiralık araçlarda hibrit araca yönelmek gibi yöntemler kullanacağız.

KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI

Kolej ayrıca karbon ayak izini azaltmak isteyenler için bazı pratik ipuçları da öneriyor. Bunlar ise şöyle:

Tatillere uçakla gitmeyin. Seyahatlerde mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanın. Yerel otobüs hizmetlerinizi öğrenin ve kullanın. Paylaşma Yolculuk ayak izinizi azaltmak için işe giderken arabanızı paylaşabilirsiniz.

Elektrikte yenilenebilir enerji kullanın.

Isınma için güneş enerjisi kullanın; bu yolla doğalgaz faturanızı yılda yüzde 70 oranında azaltabilirsiniz.

İkincil Ayak İzinizi Azaltmak İçin İpuçları:

Bir şeyler satın aldığınız zaman, bu ürünlerin nerelerde üretildiğini ve üretimde hangi maddelerin kullanıldığını göz önüne alın. İmalat ya da nakliyesinde yüksek emisyona sahip olan ürünlerden mümkün olduğunca kaçının. Örneğin Şişe Suyu. Çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika ülkesinde musluk suyunu kullanma konusunda herhangi bir sakınma olmamasına rağmen insanlar şişe suyu alma konusunda ısrar etmektedir. Eğer şişe üzerinde volkanik kaynaklardan geldiği konusunda bir ibare varsa, uzak bir yerden ithal edildiğinden emin olabilirsiniz. Suyun nakliyesinin Karbon Ayak İzini hayal edin! Bir de buna şişeleme ve/veya geri dönüşümden kaynaklanan emisyonları ekleyin.

Uzak mesafelerden gelen yiyecek ve içecekler

Süpermarkete gittiğiniz zaman satın aldığınız yiyeceklerin hangi ülkeden geldiğini anlamak için etiketine bakın. İngiltere’de sonbaharda Yeni Zelanda elması almaya gerek yoktur, ama insanlar buna pek dikkat etmezler. Dünyanın öteki ucundan gelen bir şişe şarabı satın alırken iki kez düşünün; çok daha fazla, ama çok daha az yol kat etmiş yerel şaraplar bulabilirsiniz. Yapacağınız en iyi şey, kendi meyve ve sebzelerinizi kendi bahçenizde yetiştirmek olacaktır. Bir elma ağacı diktiğinizde hem bir sürü meyveye sahip olursunuz hem de bu ağaç atmosferdeki karbon miktarının azaltılmasına katkıda bulunur.

Et tüketimi

Et tüketimini, özellikle kırmızı et tüketimini azaltın.

Uzak ülkelerden gelen elbiseler

Satın almadan önce elbiselerin etiketlerini kontrol edin. Eğer 1000 milden daha uzak bir ülkeden gelmişse başka elbise aramaya devam edin!

Fazla ambalajlanmış ürünler

Gereksiz ambalaja sahip ürün ve hizmetlerden uzak durun.

 
Önceki ve Sonraki Haberler