1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Aladdin Keykubat Üniversitesi kendi elektriğini üretecek

Aladdin Keykubat Üniversitesi kendi elektriğini üretecek

Enerji Günlüğü - Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin (ALKÜ) 1 milyon TL bütçeli GES ve Güneş Evi Projesi kabul edildi.ALKÜ tarafından Yenilenebilir...

Aladdin Keykubat Üniversitesi kendi elektriğini üretecek

Enerji Günlüğü - Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin (ALKÜ) 1 milyon TL bütçeli GES ve Güneş Evi Projesi kabul edildi.

ALKÜ tarafından Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı’na sunulan, 1 milyon TL bütçeli “ALKÜ Kestel Yerleşkesi Güneş Enerji Santrali Tesisi ve Teknik Eğitim Altyapısı Kurulumu” projesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan (BAKA) 900 bin TL hibe desteği alacak. Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi çatısına kurulacak 145 kW kurulu gücündeki GES’in yılda 350 bin kW enerji üretmesi bekleniyor. GES ile karşılanan elektrik sayesinde ALKÜ, yaptığı CO2 salımının da yıllık 180 ton düşmesini ön görüyor. 

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA EĞİTİM VERİLECEK

Kurulacak olan GES ile birlikte bir de Güneş Evi yapılacak. Bu sayede ALKÜ sadece kendi enerji tüketimini düşürmeyi değil, aynı zamanda üniversitenin öğrencileri ve çevredeki okullardaki öğrencilerden başlayarak tüm paydaşlara Alanya’da yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilincin ve teknik konulardaki bilginin arttırılmasını da sağlamış olacak. Yenilenebilir Enerji Eğitim Merkezi olarak düşünülen Güneş Evinde güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi üretimi ve solar enerji ile termal proses uygulaması eğitim sistemleri kurulacak ve öğrencilere eğitimler verilecek. Bu kapsamda, Rafet Kayış Mühendislik ve Eğitim Fakültesi öğrencilerine ve Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı liselerdeki öğrencilere eğitim verilmesi planlanıyor. 

ÜNİVERSİTENİN ELEKTRİK GİDERLERİ AZALACAK

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı konuyla ilgili değerlendirmesinde şöyle konuştu; “Dünya da giderek fosil enerji kaynaklarından uzaklaşıyor. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde daha temiz, doğayı ve çevreyi kirletmeyen bir teknoloji ile enerji üretilmiş oluyor. Alanya’mız da bol güneşi ile GES projeleri ile temiz enerji üretmek için gayet uygun bir konumda. Bu projedeki GES santrali ile üniversitemizin elektrik giderleri azalmış, bu konuda toplumda bir farkındalık oluşturulmuş olacak. Bu projeyle birlikte hedeflerimizden biri olan kendi enerjisini kendi üreten bir yerleşkeye dönüşme yolunda da adım atmış olacağız.” 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler