1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Düzce I. OSB’nin atıkları kömür ve elektriğe dönüşecek

Düzce I. OSB’nin atıkları kömür ve elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - GDK Geri Dönüşüm şirketi Düzce I. Organize Sanayi Bölgesi’nde kuracağı Biyokütle Atıklarının Geri Kazanım Tesisi’nde nemli...

Düzce I. OSB’nin atıkları kömür ve elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - GDK Geri Dönüşüm şirketi Düzce I. Organize Sanayi Bölgesi’nde kuracağı Biyokütle Atıklarının Geri Kazanım Tesisi’nde nemli atıklardan kömür ve elektrik üretiminde kullanılmak üzere karbon karası ve aromatik yağ üretecek.

GDK Geri Dönüşüm ve Kazanım San. ve Tic. A.Ş. tarafından Düzce ili, Merkez ilçesi, I. Organize Sanayi Bölgesi’nde “Biyokütle Atıklarının Geri Kazanım Tesisi” kurulması planlanıyor. 

Mersa Depolama’ya ait 4.923,74 m2'lik alan ve 1 katlı fabrika binasını kiralayan şirket 400 bin lira yatırım yapacağı tesiste çevredeki nemli atıklar kullanılacak. Tesiste bitki dokusu atıkları, ormancılık atıkları, tüketime ya da işlenmeye uygun olmayan maddeler, Tehlikeli maddeler içeren talaş, yonga, kıymık, ahşap, kontraplak ve kaplamalar dışındaki talaş, yonga, kıymık, ahşap, kontraplak ve kaplamalar, Ağaç kabuğu ve odun atıkları, atık kağıt ve kartonun hamur haline getirilmesi sırasında mekanik olarak ayrılan ıskartalar, geri dönüşüm amaçlı kağıt ve kartonun ayrıştırılmasından kaynaklanan atıklar piyasadan temin edilerek kapalı depo alanına sevk edilecek.

Toplanan bu atıklar ısıl işleme tabi tutularak uçucu kısmın katı üründen (karbon karası) ayrılması sağlanacak. Böylece günde 96 ton (28.800 ton/yıl) kuru hammadde daha sonra ısıl işleme tabi tutulacak. Oksijensiz ortamda gerçekleşen bu piroliz süreci sonrasında uçucu kısım katı üründen (karbon karası) ayrılacak. Bu ayrışma sonucunda oluşan katı ürün (karbon karası) briketlenerek mangal-şömine, nargile kömürü olarak kullanımı için piyasaya satışa sunulacak.  Reaktör çıkışında oluşan gaz ürün ise öncelikle bir siklondan geçirilerek partiküllerinden arındırılacak ve ardından gaz yıkama sistemi ve ısı değiştiriciler aracılığıyla soğutulacak. Bu esnada oluşan sıvı ürün de aromatik yağ olarak pazarlanacak. Arındırılacak olan gaz yüzde 100 yoğunlaşacak.

Bu işlem sonrası oluşan karbon karası ve aromatik yağlar biyokütle elektrik üretim santrallerine satılacak. Tesiste 14,4 ton/gün(4.320 ton/yıl) karbon karası, 62,4 ton/gün(18.720 ton/yıl) aromatik yağların üretilmesi planlanıyor. 

Enerji Günlüğü

 
Önceki ve Sonraki Haberler