1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. ElectrifyEurope 2018 izlenimleri - Haluk DİRESKENELİ
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

ElectrifyEurope 2018 izlenimleri - Haluk DİRESKENELİ

HALUK DİRESKENELİ 

Değerli okuyucular... 

#ElectrifyEurope Konferans ve Sergisi bu yıl Avusturya’nın Başkenti Viyana’da 19-20-21 Haziran tarihlerinde düzenlendi. Bu yılın ana konuları, yenilenebilir enerjilerde depolama, siber saldırılara karşı korunma, elektrik talep tarafı yönetimi, yapma ağlar oldu.

Katılımcılar konferans süresince çok sayıda yerli yabancı enerji profesyoneli, çalışanı ile tanıştılar, konuştular, bilgi alışverişinde bulundular. Sunumlar izlediler, tanıtımlar takip ettiler. Genelde katılım eski yıllara göre daha azdı. Türkiye'den gelen az sayıda piyasa yetkilisi ve çalışanı vardı. 

Konferansta Türkiye’den, Tanay Sıdkı Uyar (EuroSolar), Emre Arıcan (Fortun), Tamer Turna (TES Energy Consulting) sunum yaptılar, panellerde konuştular.  

Sergide yer alan Türkiye’den firmalar, HacıAyvaz Istanbul (AH16), Friterm Termik Istanbul (AS44), SIPIL STEEL Manisa (AM12) oldular. 

Konferans Danışma Kurulu’nda Türkiye’den Cezmi Bilmez (WSP Parsons), Tamer Turna (TES), Osman Türkmen (TRL Trade) vardı. Avrupa’da yerleşik Türkler, Hasan Özden (Siemens Gameda), Engin Beker (Arthur D. Little Austria) Burak Türker (Younicos Almanya), listelerde göründü. Sumitomo SHI FW firmasından Ahmet Eltekin de konferansa katılanlar arasındaydı. 

Enerji konferansı ve sergisi için Viyana’ya gelenlerden operaseverler muhteşem Viyana Opera binasını gezdiler. Puccini, Weber, Wagner ve Verdi operaları vardı, biletler önceden bitmişti. Parter biletleri koltuk başına 150- 250 Euro arası fiyatla satılıyordu. 

19 Haziran gecesi Puccini (Tosca), 20 Haziran Carl Maria von Weber (Der Freischitz), 21 Haziran Verdi (Falstaff), 22 Haziran gecesi Wagner (Lohengrin) operaları programda idi. Şarap tadım yerleri günboyu doldu.

Sergi salonunda konuyu ciddi alanlar, iyi hazırlananlar olduğu gibi, tümüyle panayır havasına sokanlar, gezi eğlence tatil alışveriş kapsamında düşünenler de vardı. Öğleden sonraları, tezgah altlarından, çantalardan, bavullardan, kutulardan içkiler çıktı, herkes herkese ikramlar yaptı. 

Yabancılar Türklere yaklaşan 24 Haziran genel seçimlerini, Türkiye’deki yatırım ortamını sordular. Yabancı yatırımcılarda, Türkiye’ye karşı temkinli bir tavır değişikliği, risk iştahının kaçması, gözlemlendi. Henüz daha çok erken, ancak ileride yatırım beklentilerinin daha farklı algılandığını görürsek şaşırmayalım. 

Konuşulan konular arasında Rusya’da devam eden dünya kupası futbol karşılaşmaları başı çekiyordu. Yabancılar arasında pazarlamayı, satış psikolojisini bilmeyenler çoğunluktaydı. Teknik eğitimli bir insanı sonradan satış elemanı yapamazsınız. Müşteriye nasıl davranılacağını bilmeyenler, çok olumsuz davrananlar, terslenenler, gereğinden fazla uzun sunumlar yapanlar, başından atanlar, sorulara cevap vermeyenler, ilgilenmeyenler, “bitsede gitsek, alışveriş yapsak”, havasında olanlar vardı. 

Sadece eşantiyon toplayıcıları, konuyla ilgisiz insanlar da çoktu. Herkes için ayrılmış dinlenme yerlerinde koltuk yer tutanlar, soruları anlamıyanlar, yabancı dil bilmeyenler, kendi konusunu hiç bilmeyenler çoktu. Konusunu çok bildiğini sanıp, 1-2 soruda mat olanlar, saçma sapan bilgilerle dolu süslü ama boş kataloglar hazırlayanlar vardı.

İlk elden bolca piyasa dedikodusu yapıldı. Zamanı geçmiş, teknolojisi eskimiş bitmiş, fiyatları çok pahalı kalmış, eskinin büyük, şimdilerin hantal firmaları çoktu. Eskilerden tanışık olduğumuz, şirketinden ayrılmış, başka yer edinmeye çalışanlar vardı. 

Uzakdoğulular çok ataktı ama yabancı dil konuşma özürlüsü idiler. Almanlar, Fransızlar, İspanyollar, Japonlar zaten kendi ana dillerinden başkasını rahat konuşamıyorlardı. Tek büyük hol sergi alanı içinde, ziyaretçi hangi ülkeden gelmiş ise, o ülkenin satış elemanı devreye giriyordu. 

Batılı büyük enerji ekipman satıcısı şirketlerin üst düzey görevlilerinde bir bezginlik sezinlendi. Uzakdoğu imalat rekabetinden bezmişler. Gümrük duvarları ile kendi iç piyasa taleplerini rakabetçi ortamda zor götürüyorlar. 

Uzakdoğulu şirketler çok sayıda yabancı (İngiliz) işe almışlar, ortalık konudan habersiz, sadece iyi İngilizce konuşan personel ile doluydu. Akdeniz ülkelerinin şirketlerinde tam içe dönük ortam vardı. Bir yabancı ile anlaşmaları çok zor. Tanıtım aslında en büyük olay.

Gelecek yıl (2019) PowerGenEurope ismi altında aynı konferans ve sergi Fransa’nın başkenti Paris'te 12-13-14 Kasım 2019 günlerinde yapılacak. Eğer enerji sektöründe çalışıyorsanız katılmanızı tavsiye ederim. 

Bu kadar çok enerji piyasası şirketini ve bu uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticilerini bir arada bulmak, onlarla tanışmak görüşmek konuşabilmek her zaman kolay değil.

Haluk DİRESKENELİ - VİYANA / AVUSTURYA

Önceki ve Sonraki Yazılar