1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik yatırımlarında ön proje onayı yeterli olmayacak

Elektrik yatırımlarında ön proje onayı yeterli olmayacak

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim tesisi yatırımcıları inşaat çalışmalarının başlayabilmesi için önlisans süresi içerisinde artık ön proje onayı...

Elektrik yatırımlarında ön proje onayı yeterli olmayacak

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim tesisi yatırımcıları inşaat çalışmalarının başlayabilmesi için önlisans süresi içerisinde artık ön proje onayı değil, proje veya kat’i proje onayını almakla yükümlü olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Elektrik piyasasında faaliyet gösteren önlisans sahibi tüzel kişilerin, önlisansa konu üretim tesisinin inşaatına başlayabilmeleri için önlisans süresi içinde gerekli proje veya kati proje onayını almış olması gerekecek. Önceki düzenlemede sadece ön proje onayının alınması gerekiyordu. Ancak 31/12/2018 tarihine kadar proje ya da kat’i proje onayı yerine ön proje onayı da sunulabilecek.

BAŞVURU USULÜNDE DEĞİŞİKLİK

Yönetmelik kapsamında önlisans ve lisans başvuru usulünde de değişikliğe gidildi. Elektrik piyasasında önlisans veya lisans almak için başvuru yapacak tüzel kişilerin anonim şirket olarak kurulması halinde, sermaye piyasası mevzuatına göre borsada işlem görenler dışındaki paylarının tamamının nama yazılı olması şartı artık tek başına yeterli olmayacak. Bunun yanında şirketin borsada işlem görmek üzere ihraç edilecekler hariç hamiline yazılı pay çıkarmaması da gerekecek.

Ayrıca önlisans ve lisans başvurularında başvuru sahibi tüzel kişinin esas sözleşmesinde şirketin borsada işlem görmek üzere ihraç edilecekler hariç hamiline yazılı pay senedi çıkaramayacağına ilişkin hükme de yer verilecek.

GAYRİMENKUL KULLANIMINA ENGEL

Önlisans ve lisans sahibinin hak ve yükümlülüklerinde de yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre önlisansa veya lisansa konu proje kapsamında olan veya bu projeden doğrudan etkilenen ancak kullanım hakkı elde edilmeyen gayrimenkulleri lisans veya önlisans sahipleri kullanamayacak. Bu duruma aksi durumda olan lisans veya önlisans sahipleri altı ay içerisinde durumlarını söz konusu hükümlere uygun hale getirmeleri için ilgili mevzuat kapsamında gerekli işlemleri başlatmaları gerekecek.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler