1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa’nın en verimli hidrojenli aracı Türkiye’den

Avrupa’nın en verimli hidrojenli aracı Türkiye’den

Enerji Günlüğü - Shell Eco-marathon 2018 Avrupa yarışmalarında hidrojenli yakıt kategorisinde Uludağ Üniversitesi Makina Topluluğu öğrencilerinin geliştirdiği...

Avrupa’nın en verimli hidrojenli aracı Türkiye’den

Enerji Günlüğü - Shell Eco-marathon 2018 Avrupa yarışmalarında hidrojenli yakıt kategorisinde Uludağ Üniversitesi Makina Topluluğu öğrencilerinin geliştirdiği Barbaros adlı aracı birinci oldu.

Shell'in, inovasyon ve sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamındaki projelesi Eco-marathon Avrupa 2018 yarışması tamamlandı. Yarışmaya Türkiye’den 13 takım katıldı. Uludağ Üniversitesi Makina Topluluğu (UMAKİT) takımının geliştirdiği Barbaros adlı araç, yarışmada Türkiye’ye birincilik getirdi. Barbaros, 1 metreküp hidrojen ile 183 kilometre yol kat ederek Avrupa şampiyonluğunu elde etti. UMAKİT, Shell Eco-marathon yarışmaları tarihinde birinci olan ilk Türk ekibi ünvanını aldı. 

Türkiye’ye birincilik getiren UMAKİT Ekibi, Alperen Kaya, Araş. Gör. Mert Ali Özel, Seçkin Çakır, Ebubekir Pınar, İsmet Berkay Kabatepe, Furkan Avcı, Batuhan Temiz, Turgut Can Şahin, Aslıhan Pamuk, Furkan Onat, Tuğba Hacıoğlu, Şevval Ferazoğlu ve Selim Şenocak'tan oluşuyor. UMAKİT takım kaptanı Alperen Kaya, kazandıkları dünyanın sayılı üniversitelerinin katıldığı Eco-marathon yarışmasında Türkiye’ye ve Uludağ Üniversitesi’ne şampiyonluk yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

Kazanılan birinciliğin, her bir ekip üyesinin özverili çalışmalarının ve fedakârlığının karşılığı olduğunu vurgulayan Kaya, “Üniversitemiz, Shell, sponsorlarımız yarışmaya hazırlık ve yarışma sürecinde en büyük destekçilerimiz oldu. Tasarladığımız ve ürettiğimiz araçla, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmenin gururuyla gelecek sene aracımızın verimliliğini daha da geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

27 Avrupa ülkesinden 147 takıma ev sahipliği yapan yarışmada Türkiye’yi, Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, İstanbul, Kayseri, Sakarya, Trabzon’dan katılan 12 üniversite ve 1 liseden yaklaşık 150 öğrenci temsil etti. Türkiye takım sayısı ile yarışmaya katılan ilk 3 ülkenin arasında yer aldı. 

ERDEM: UMAKİT EKİBİNİ TEBRİK EDİYORUM

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell’in gençleri alternatif enerji kaynaklarına odaklanarak, daha az enerjiyle daha fazla mesafe kat eden araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek için düzenlediği Shell Eco-marathon yarışmasında birincilik kazanan UMAKİT ekibini kutladı. “Türkiye’ye şampiyonluk kazandırdığımız için çok mutluyuz” diyen Ahmet Erdem şunları söyledi: 

“Uluslararası yarışmaya 13. kez katılıyoruz ve son 3 yıldır Eco-marathon yarışmasını Türkiye’de TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve OİB (Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği) işbirliği ile yürütmekten büyük heyecan duyuyoruz.”

GÜLLE: GENÇLERİ TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMELİYİZ 

Shell Eco-marathon yarışmalarının Türkiye ayağını destekleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Başkanı İsmail Gülle, yarışma sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi: 

“1985 yılından bu yana düzenlenen Shell Eco-marathon’da gençler, ürettikleri enerji tasarruflu otomobiller ile en az yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için yarışıyor. Tüm dünyada 33 yılda 90 bine yakın öğrenci, bu küresel mühendislik yarışmasına katıldı ve bu yıl ilk defa bir Türk takımı bu yarışmanın galibi oldu. Bize bu gururu yaşatan UMAKİT takımına ve Uludağ Üniversitesi’ne can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Teknolojik üretkenliği yüksek ve dinamik bir nüfus, ülke ekonomimizin güçlenmesinde kritik öneme sahip. Böyle bir nüfusa sahip olmanın yolu da gençlerimizi teknolojik alanlara yönlendirmekten geçiyor. Bu sebeple, UMAKİT’in başarılarının hem diğer takımlarımız için hem de bu tür yarışmalara katılmanın hayalini kuran genç kardeşlerimiz için bir ümit ve motivasyon kaynağı olmasını diliyorum.”

SHELL ECO-MARATHON TÜRKİYE, 21-23 EYLÜL’DE

Shell Eco-marathon, dünya genelinde Avrupa, Asya ve Amerika’daki bölgesel etkinliklerin dışında sadece 4 ülkede düzenleniyor. Shell Eco-marathon Türkiye, 2015 yılından bu yana Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliği ile gerçekleşiyor. Bu yıl 4. kez düzenlenecek olan Shell Eco-marathon Türkiye, 21-23 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. 

Shell Eco-marathon 2018 Avrupa’nın Kazanan Takımları

PROTOTİP KONSEPTİ 

İçten Yanmalı Motor Kategorisi: Lycee Saint-Joseph La Joliverie, Fransa, 2324 km/l

Elektrik Kategorisi: I.E.S Cotes Baixes, İspanya, 742 km/kWh

Hidrojen Kategorisi: University of Applied Sciences Stralsund, Almanya, 779 km/m3

ŞEHİR KONSEPTİ

İçten Yanmalı Motor Kategorisi: Technical University of Denmark, Danimarka, 374 km/l

Elektrik Kategorisi: Université Paul Sabatier Toulouse III, Fransa, 188 km/kWh

Hidrojen Kategorisi: Uludağ Üniversitesi, Türkiye, 183 km/m3

 
 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler