1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin, Portekiz’in elektrik şebekesini kontrol edebilir

Çin, Portekiz’in elektrik şebekesini kontrol edebilir

Enerji Günlüğü - Çin, 2012 yılında Portekiz’in kamu enerji şirketi EDP’den aldığı hisselerin dışında iki ayrı hisse alımı için daha hazırlık...

Çin, Portekiz’in elektrik şebekesini kontrol edebilir

Enerji Günlüğü - Çin, 2012 yılında Portekiz’in kamu enerji şirketi EDP’den aldığı hisselerin dışında iki ayrı hisse alımı için daha hazırlık yapıyor. Eğer hisse alımları gerçekleşirse Portekiz’in elektrik şebekesini tam olarak kontrol edebilecek.

2011 yılında, Portekiz hükümetinin, ülkenin enerji şebekelerindeki payını Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu tarafından düzenlenen 78 milyar Euro'luk kurtarma programı kapsamında satması gerekiyordu. Çinli enerji şirketi China Three Gorges (CTG), Portekiz’in en büyük elektrik şebeke hattına sahip şirketi Energias de Portugal’ın (EDP) yüzde 21.35 hissesini 2.7 milyar euro bedelle satın aldı. China Three Gorges ise REN’deki yüzde 23’lük hisse payını artırmayı hedefliyor. Yine 2012 yılında Çinli State Grid, Portekiz’in ulusal şebeke şirketi REN'in en büyük hissedarı oldu.

CTG şu anda EDP tarafından kontrol edilmeyen rüzgar şirketi EDPR’nin hisseleri için de teklif verdi. 

EDP ​​şu anda 10 milyar € 'yu geçtiği söylenen üçüncü bir hisse satışına hazırlanıyor. Portekiz hükümeti satışa karşı değil. 

Tüm bu satınalmalar gerçekleşirse Çin ülkenin elektrik şebekesinin kontrolünü tamamen eline geçirecek düzeye gelebilir. Bu konuda AB’ye pasif davranma eleştirileri yapılıyor.

Enerji Günlüğü

 
Önceki ve Sonraki Haberler