1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İran’ın uranyum stoğu uzun vadede yeterli

İran’ın uranyum stoğu uzun vadede yeterli

Enerji Günlüğü - İran, nükleer anlaşma sonrası ekledikleriyle birlikte 900-950 tona ulaşan uranyum stoğunun nükleer programındaki uzun vadeli hedefleri...

İran’ın uranyum stoğu uzun vadede yeterli

Enerji Günlüğü - İran, nükleer anlaşma sonrası ekledikleriyle birlikte 900-950 tona ulaşan uranyum stoğunun nükleer programındaki uzun vadeli hedefleri için yeterli olduğunu açıkladı.

İran devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında Tahran’ın nükleer programı hakkında bilgi veren İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salihi, 2015’te P5+1 ülkeleri ile imzalanan ve ABD’nin bu yıl imzasını çektiği nükleer anlaşmanın (Kapsamlı Ortak Eylem Planı- JCPOA) ardından 400 ton uranyum depoladıklarını açıkladı.

Bu depolamayla birlikte ülkesinin şu anda 900 ila 950 ton arasında uranyum stokuna sahip olduğunu belirtti. Salihi, “JCPOA anlaşmasından önce yurt dışından ithal ettiğimiz 550 ton uranyumumuz vardı. Anlaşma sonrası buna 400 ton daha ekledik. Şu anda 900-950 ton uranyum depolamış durumdayız” dedi.

Salihi, İran’ın nükleer programındaki uzun vadeli hedefleri doğrultusunda bu miktarın yeterli olduğunu söyledi.

Salihi, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in talimatı doğrultusunda gelişmiş santrifüjler üretmek için ihtiyaç duyulan ‘rotor’ (döneç) üretim tesisinin inşasının da tamamlandığını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler