1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Antalya`da çöpten enerji üretimi başladı

Antalya`da çöpten enerji üretimi başladı

Enerji Günlüğü - Antalya'nın Manavgat ilçesinde kurulan, bölgenin ilk çöpten enerji üretimi tesisi elektrik üretimine başladı. Şimdilik 2.48 MW'lik...

Antalya`da çöpten enerji üretimi başladı

Enerji Günlüğü - Antalya'nın Manavgat ilçesinde kurulan, bölgenin ilk çöpten enerji üretimi tesisi elektrik üretimine başladı. Şimdilik 2.48 MW'lik kurulu güç ile yılda 17 milyon kWh elektrik üretilecek. 

Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesileri Yapma ve İşletme Birliği (MATAB) tarafından çalışmaları başlatılan, Antalya'nın ilk çöpten enerji üretimi projesi hayata geçirildi. Tesis, Antalya'daki 3 ilçe, 8 belde ve 78 köyün çöplerinin toplandığı alanda kuruldu.

SERACILIKTA ISI KULLANIMI

Çöp sahasında açığa çıkacak metan gazının kontrol altına alınıp yakılmasına dayalı bu tesis, elektrik üretiminin yanı sıra, bu yakma sırasında açığa çıkacak ısının da bölgedeki seracılık faaliyetlerinde kullanılmasını hedefliyor.

KABUL ALDI, ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLADI

2.48 MW Tesisi kuran Arel Çevre Yatırımları ve Enerjisi Üretim Limited Şirketi, santrali 15 yıllığına işletme hakkına sahip oldu. Arel Enerji İdari ve Mali İşler Koordinatörü Işık Doğan, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada tesislerin geçen hafta Enerji Bakanlığı'ndan kabul aldığını ve hafta sonu şebekeye elektrik vermeye başladığını söyledi.

2014'TE KURULU GÜÇ 5 MW'YE YÜKSELECEK

Manavgat Biyogaz Enerji Santrali'nin resmi açılışının Pazar günü gerçekleştirileceğini belirten Işık Doğan, önümüzdeki dönemde tesislerin kapasitesinin artırılacağını da söyledi. Doğan, projenin fizibilitesinde de yer alan bir büyüme opsiyonuna sahip olduğunu belirterek, "Çöp sahası genişleyecek. Dolu olan bir çöp sahası var. Yeni doldurulmaya başlanmış yeni saha da söz konusu. Yeni alan dolduğunda oradan da gaz elde etme imkanımız olacak. Bunun için ekstra tesis kurulmayacak, sadece gazı çekmek için gereken borulama faaliyetleri var ki onlar da yapıldı. Hatta bu yılın sonuna doğru oradan da gaz çekmeye başlnacak. İkinci sahanın tam verimli hale gelmesi 2014 sonunu bulacak. Böylece o tarihte tesisin kapasitesi iki katına, yaklaşık 5 MW'ye ulaşacak."

EN AZ 2500 EVİN İHTİYACI

Arel Enerji İdari ve Mali İşler Koordinatörü Işık Doğan, Manavgat Çöp Sahası'ndan şu anda yılda 17 milyon kWh elektrik üretileceğini, bunun yaklaşık 2500-300 arasında değişen konutun elektrik ihtiyacının çöpten karşılanması anlamına geldiğini vurguladı. 

Önceki ve Sonraki Haberler