1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Macaristan, Paks Nükleer Santrali’ni genişletiyor

Macaristan, Paks Nükleer Santrali’ni genişletiyor

Enerji Günlüğü- Macaristan Cumhurbaşkanı, Paks Nükleer Güç Santrali’nin genişletilmesine dair kanunu imzaladı. Cumhurbaşkanı János Áder’in...

Macaristan, Paks Nükleer Santrali’ni genişletiyor

Enerji Günlüğü- Macaristan Cumhurbaşkanı, Paks Nükleer Güç Santrali’nin genişletilmesine dair kanunu imzaladı. 

Cumhurbaşkanı János Áder’in açıklamasına atıfta bulunarak MTI ajansı tarafından yayımlanan haberde,“Anayasa’ya uygunluğu konusunda çok yönlü bir yoklama yapıldı. Paks Nükleer Güç Santrali’nin genişletilmesine dair kanunun Anayasa’ya uygun olduğu tespit edildi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı ” ifadeleri yer aldı.

Macaristan Parlamentosu’nun daha önce onayladığı Paks NGS’nin genişletilmesine dair kanun, 256 milletvekilinin olumlu oyunu almıştı. Oylamada 29 karşı oy kullanılırken 2 de çekimser oy çıkmıştı.

İKİ REAKTÖR İÇİN RUSYA KREDİ VEREBİLİR

Rusya Federasyonu, Paks NGS’de iki reaktör kurulması için Macaristan’a 21 yıl sonra geri ödemeli 9-10 milyar avro tutarında kredi sağlayabilir. Rusya ile Macaristan arasında atomun barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin anlaşma, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko ve Macaristan Ulusal Gelişim Bakanı Jujjana Nemet Laslone’nin katılımında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Ocak ayının başında Moskova’da imzalanmıştı.

Paks NGS- Macaristan’ın tek faaliyette olan nükleer santrali. Sovyetler projesine göre inşa edilen santralde, ülkede üretilen toplam elektrik miktarının % 40’ndan fazlası üretiliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler