1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgâr enerjisi hâlâ cazip mi?

Rüzgâr enerjisi hâlâ cazip mi?

CANHAN TAŞDEMİR Rüzgâr enerjisi, yenilenebilir enerji yatırımları arasındaki en gözde yatırım olmaya devam ediyor.Türkiye, rüzgâr enerjisinin...

Rüzgâr enerjisi hâlâ cazip mi?

CANHAN TAŞDEMİR 

Rüzgâr enerjisi, yenilenebilir enerji yatırımları arasındaki en gözde yatırım olmaya devam ediyor.

Türkiye, rüzgâr enerjisinin toplam enerji arzı içindeki payının 2023 yılında 20.000 MW olmasını hedefliyor.

2023 hedefleri, gelecek on yıl içinde yaklaşık 17.300 MW gücünde rüzgâr enerjisi santralinin devreye alınmasını gerektiriyor. Dolayısıyla Türikiye bu hedefe varabilmek için her yıl 1700 MW'lik kurulu gücü, mevcut rüzgar portföyüne eklemek durumunda.

Yeni Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği, rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak amacıyla yapılacak önlisans başvurularının takvimini de belirledi.

Yönetmeliğe göre öncelik, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından 2014 yılı için, takip eden beş yıl için ve takip eden on yıl için şebekeye bağlanabilir ilave rüzgâr ve güneş kapasitesinin açıklanmasında. Bu çalışma, bağlantı noktasına göre ve/veya bölgesel bazda, rüzgâr veya güneş enerjisine dayalı üretim kapasitesinin ne kadar olacağını ortaya koyacak.

TEİAŞ'ın bu bağlanma kapasitelerini EPDK'ya bildirdiği tarihin 16 ay sonrasına tekabül eden ayın ilk beş iş gününde güneş enerjisine dayalı, son beş iş gününde ise rüzgâr enerjisine dayalı önlisans başvuruları alınacak. Özetle, yatırımcı önlisans başvurusunu hangi tarihte yapabileceğini artık biliyor.

Bu yazının kaleme alındığı tarih itibariyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne 760 rüzgâr ölçümü başvurusu yapılmış durumda. Bu rakam, Türkiye'de rüzgâr enerjisine yatırım yapma konusundaki istek ve iradeyi de ortaya koyuyor.

Rüzgâr enerjisi yatırımcısı, geçmişteki 1 Kasım başvurularından çok ders çıkardı. O dönemde tabiri caizse ciddi bir başvuru yağmuru yaşanmış, ancak sonrasındaki gelişmeler ciddi hayal kırıklıklarına yol açmıştı. Yapılan yarışmalar, pek çok sahadaki yatırımı fizibıl olmaktan çıkarmıştı.

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu'nda getirilen önlisans uygulamasıyla, rüzgâr enerjisi alanında sadece gerçek yatırımcıların önlisans için başvuru yapması sağlandı.

Özellikle lisanslı rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımcısının önlisans ve lisans sürecinde sürprizlerle karşılaşmaması için lisans yönetmeliğinin el kitabı olarak baş ucunda duruyor olması çok önemli. Milyonlarca Euro’luk tutarlara ulaşan yatırımların doğru zeminde yürüyebilmesi için bu gerekli.

Bugünlerde aldığım bir e-posta'da bu kadar önemli bir konuda Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü'nün Elektrik Piyasasında Lisans ve Önlisans Eğitimi düzenlediğini öğrendim. 760 rüzgâr ölçüm başvurusu yapmış yatırımcı adayının bu eğitimi dikkatle takip etmesi gerektiğini düşünüyorum. Doğru zamanda bu organizasyonu düzenleyenleri kutlamak gerek.

1 Kasım 2007 travmasından sonra rüzgâr enerjisine yatırım yapmak isteyenlerin bir çoğunun sütten ağzı yanıp yoğurdu üfleyerek yiyenlerden olduğu bir gerçek. Ancak 760 rüzgâr ölçüm başvurusu, bu travmanın atlatıldığını gösteriyor. Yine de mevcut lisanslarda çözülememiş bir çok sorun olduğunu unutmayalım. 

Canhan Taşdemir kimdir? 

İstanbul Üniversitesi Maden Müdendisliği mezunu olan Canhan Taşdemir Alternatif Enerji, Buhar Enerji, Reswell, TTE, firmalarında 5 yıla yakın rüzgâr, güneş ve jeotermal projelerinde Proje Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen 3 RE Elektrik Enerji ve Yatırımları AŞ de Genel Müdürlük görevini süredürmekte olan Canhan Taşdemir’in uzmanlık alanı Lisanslı ve Lisanssız Rüzgar, Güneş ve Jeotermal projelerinin sıfırdan geliştirilerek yatırıma hazır duruma getirilmesi ve bu süreçlerin yönetimi...

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler