1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Finlandiya ve Estonya’da birer LNG terminali kurulacak

Finlandiya ve Estonya’da birer LNG terminali kurulacak

Enerji Günlüğü – Finlandiya ve Estonya her biri kendi sahillerinde olmak üzere iki LNG terminali kurma konusunda anlaşmaya vardılar.Baltık ülkeleri ve...

Finlandiya ve Estonya’da birer LNG terminali kurulacak

Enerji Günlüğü – Finlandiya ve Estonya her biri kendi sahillerinde olmak üzere iki LNG terminali kurma konusunda anlaşmaya vardılar.

Baltık ülkeleri ve Finlandiya’nın Avrupa Birliği LNG piyasasına yeterli erişim sağlayamadığı endişesini giderecek olan iki yeni LNG terminali kurma kararı Cuma günü açıklandı. İki ülke ayrıca Balticconnector adı verilen bir doğalgaz boru hattı inşa etme konusunda da anlaşmaya vardılar.

Böylece iki ülke Rus Gazprom şirketinden daha bağımsız olabilecek ve tüketicilerine daha ucuza gaz sağlayabilecek.

Estonya Ekonomi Bakanı Juhan Parts yaptığı açıklamada, son yıllarda doğalgaz fiyatlarının çok fazla yükseldiğine tanık olduklarını belirterek, “ Bu durum değişmeli” dedi. Parts, tek bir LNG terminali yerine daha küçük iki terminal kurulması önerisinin de sahibi.

İki ülke kuracakları tek bir LNG terminalinin kendi toprakları üzerinde kurulmasını istemiş, hatta bu konuda Avrupa Komisyonu’nun bağımsız hakemliğini talep etmişti.

MALİYETİN YARINDAN FAZLASINI AB KARŞILAYACAK

Kurulacak olan terminallerin toplam maliyetinin 690.6 milyon dolar olması bekleniyor. Maliyetin yarıdan fazlası Avrupa ötesi enerji ağı oluşturma projesi çerçevesinde AB fonu tarafından karşılanacak.

Projenin Avrupa tesisleriyle bağlanması için, teknik ayrıntılarının ve ekonomik planının Mayıs sonuna kadar Avrupa Komisyonu’na ulaştırılması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler